Sunday, June 20, 2010

Riznica znanja - Ibn Kajjim el-Dževzijje

U riječima Allaha Uzvišenog: "I ne postoji ništa čije riznice Mi ne posjedujemo..." skrivena je mudrost neprocjenljive vrijednosti, a to je da se svaka potreba traži samo od onoga koji posjeduje njene riznice, a ključeve tih riznica drži u svojim rukama. Tražiti to od nekoga drugog jeste traženje od nemoćnoga i onoga koji nije za to sposoban.

Drugi ajet: "I, doista, kod Gospodara je tvoga skončanje" (el-munteha) također sadrži veliku mudrost, a to je da je svaki cilj, ukoliko nije radi Allaha i nije u vezi s Njim, gubitak i propast, jer skončanje i kraj nisu kod ostvarenja tog cilja. Skončanje je kod Onoga gdje se sve završava i sve rješava, gdje sve ovisi o Njegovom stvaranju, htijenju, mudrosti i znanju, zbog toga je On cilj svake želje. Sve što srce voli, ako nije radi Njega zavoljeno, ta ljubav jeste samo teret i patnja. Svako djelo koje nije u Njegovo ime bezvrijedno je i propalo. Zato svako srce pati ako ne doseže do Njega i lišeno je svoje sreće i uspjeha.

Sve što se traži od Allaha, sabrano je u Njegovim riječima: "I ne postoji ništa čije riznice Mi ne posjedujemo..." a sve što se čini radi Njega, spomenuto je u Njegovim riječima: "I, doista, kod Gospodara je tvoga skončanje" (el-munteha).

Ne postoji neki veći cilj od Allaha, pa da se k njemu teži, niti pored Njega postoji cilj kod kojeg je kraj i utočište. (Ibn Kajjim el Dževzijje)

Download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!