Thursday, December 19, 2013

Radosne vijesti strancima



Za onoga koji se osijeća otuđeno to ne mora biti loš znak, zapravo to može biti dobar znak za njega.Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „„Islam je počeo kao stran (nešto strano), i vratit će se stran kao što je počeo, pa radosne vijesti pripadaju strancima.“ (Muslim, 145)

Riječ „Tuba“ koja se ovdje prijevodi kao „radosne vijesti“ ima mnogo značenja poput:


  •      Dobro i počast
  •      Veliko drvo u Džennetu
  •      Radost i sreća
  •            I mnoga druga značenja koja se mogu primjeniti ovdje.


As-Sindi je rekao:

„“Stran“ zato što su njegovi sljedbenici malobrojni.Osnovno značenje „gariba“ (stranca) je onaj koji je daleko od svog doma.

„I vratit će se kao nešto strano“ znači da će ga se manjina pridržavati i pomagati drugima da to urade, čak i ako je muslimana puno.

„Strancima“ znači onima koji slijede njegove naredbe.

„Tuba“ je izvedeno iz riječi „tayyib“ (dobro) i tumači se da se odnosi na Džennet ili na veliko drvo koje tamo raste.

Ovo ukazuje da će podržavanje Islama i pokornost njegovim naredbama može zahtjevati od onoga koji to radi da napusti svoju domovinu i da bude strpljiv u podnošenju nedaća udaljenosti od svog doma kao što je bio slučaj kada je (islamska dawa) tek počela. (Šerh Sunnen ibn Madže, hadis br. 3986)


Najbolji primjer imamo u Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.On je donio svjetlo svom narodu ali su oni insistirali da ostanu u tami nevjerstva i neznanja.Oni su ga optužili da je čarobnjak, prorok ili ludak, ali je on bio strpljiv u pozivanju njih i on nije odustajao od ponavljanja svog poziva koristeći različite metode pozivanja pojedinaca i grupa, pozivajući javno i tajno, sve dok nije postigao ogroman uspjeh.

Isto tako, mnogi oni koji su došli nakon njega i koji su pozivali nemuslimane u Islam i pozivali griješnike ka pokornosti i novotare ka Sunnetu...Mnogi od njih su doživjeli nedaće, neprilike i poteškoće ali ih to nije spriječilo od ustrajnosti u dawi.

Razmisli o ovim primjerima i radi ono što oni rade i budi strpljiv kao što su i oni bili strpljivi kako bi postigao Allahovo zadovoljstvo.Ono što čuješ od izrugivanja je isto učinjeno onima prije tebe, i neznalice to i dalje ponavljaju u pogledu onih koji promovišu Sunnet, ali im to nije naštetilo niti je učinilo da prestanu dostavljati Allahovu vjeru.