Thursday, May 14, 2009

Tefsir Ibn-Kesir

Skraćena verzija "Komentara Kur'ana uzvišenog" koji je poznat kao "Tefsir Ibn-Kesira", a kog je napisao uvaženi alim hafiz Imadudin Ebul-Fida Isma'il ibn Kesir el-Kurešijj ed-Dimeškijj, preselio 774. hidžretske godine.
Tefsir Ibn-Kesira toliko je poznat da ne bismo imali šta kazati o njemu. On je gotovo jedini tefsir čiji je pisac nastojao da u svome komentaru ostane u granicama tefsira i da ga ne pomiješa sa bilo kojom drugom naukom. On je dakle samo čisti tefsir, a ako ponekad spomene poneko jezičko pravilo ili ukaže na poneku jezičku finesu, to je veoma rijetko i samo da bi čitaocu približio značenje ajeta koje tumači. Pisac je, dakle, prije svega imao namjeru da čitaocu predoči tefsir koji vodi računa samo o tefsiru, nadajući se da će tako stići do uzvišenog cilja: preciziranja smisla riječi Allaha, dž.š., koliko je to moguće.
Stoga je mufessir Ibn-Kesir slijedio ispravan časni selefijski pravac u tumačanju Kur'ana tako što je Kur'an tumačio prije svega: Kur'anom, zatim hadisom, a zatim riječima prvih generacija muslimana, ashaba, i tabiina, i značenjima arapskog jezika.

download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!