Sunday, November 10, 2013

Ophođenje sa onima koji griješe ili zastranjuju



Šejhul islam Ibn Tejmijje, rahimehullah, je rekao:

„Imami Sunneta i Džemata kao i ljudi od znanja i imana posjeduju u sebi pravednost, znanje i milost, i oni znaju istinu koja potvrđuje Sunnet i koja je oslobođena  novotarija.

Oni su pravedni prema onima koji odstupaju od Sunneta i Džemata čak i kada im se čini nepravda, kao što Allah Uzvišeni kaže: „O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti.“ (Ma'ide, 8)

Isto tako, oni su samilosni prema stvorenjima, želeći im dobro, uputu i znanje.Oni nikad nemaju namjeru da im nanesu ikakvu štetu ili zlo.Zapravo kada ih kritikuju i objašnjavaju im njihovu grešku, neznanje ili nepravdu, onda je njihov cilj samo kako bi pojasnili istinu i da budu milostivi prema stvorenjima, da im narede dobro a zabrane zlo, i da Allahovu Riječ učine gornjom kako bi način života postao isključivo radi Allaha.“ 

(Redd alel Bekri-Ibn Tejmijje)

Šejhul islam Ibn Tejmijje, rahimehullah,   je takođe rekao:

„Kada se ophodi sa sljedbenicima grijeha, čovjek ne smije prekoračiti granicu propisanu Šerijatom-niti u mržnji, kritikovanju, sprečavanju, napuštanju i korenju.

Zapravo onome ko to čini treba reći: „Brini se o samom sebi.Nikakvo ti šteta neće biti nanijeta od onih koji su zalutali ako si ti upućen, kao što Allah Uzvišeni kaže: „Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti.“ (Ma'ide, 8) i Allah je rekao:I borite se na putu Allahovom protiv onih koji se bore protiv vas, a ne prekoračujte.“ (Beqara,190)

Doista mnogi oni koji naređuju i zabranjuju prelaze granice postavljene od Allaha, ili iz neznanja ili iz nasilja.Stoga, ovo pitanje (pravde) mora biti čvrsto uspostavljeno, bilo u pogledu kritikovanja nevjernika, licemjera, griješnika ili nepokornih.“

Medžmu al-Fetawa