Wednesday, May 28, 2014

Džihad protiv duše



Rekao je ibnul Kajjim, rahimehullah:

Džihad protiv duše ima četri faze:

     1.     Ulaganje napora kako bi naučio uputu i vjeru istine bez koje nema uspjeha.Doista, ne može biti istinske sreće niti ikakvog užitka na ovom svijetu i na ahiretu osim putem nje.

2.    Ulaganje napora da se radi po onome što je naučeno, jer znanje dez djela neće koristiti, već  će prije nanijeti štetu.

3.    Ulaganje napora kako bi druge pozivao njoj i podučavanje onih koji ne znaju, inače će čovjek biti smatran od onih koji sakrivaju ono što je Allah objavio od upute i jasnog pojašnjenja.Takvo znanje neće niti koristiti niti spasiti čovjeka od Allahove kazne.


4.    Ulaganje napora da se bude strpljiv i izdržljiv protiv onih koji se suprotstavljaju ovoj davi (pozivu) Allahu i onih koji uzrokuju zlo i štetu-strpljivo podnošenje svih ovih nedaća radi Allaha.


Kada su ove četri faze kompletne takva osoba se smatra da je od bogobojaznih.Ispravni prethodnici su se složili da učenjak ne zaslužuje titulu bogobojaznog sve dok ne spozna i zna istinu, radi po njoj, i podučava druge njoj.Tako ko god posjeduje znanje, radi po njemu, i podučava druge njemu, se smatra od bogobojaznih.