Monday, March 12, 2012

Propisanost selama i salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Od njegovih prava koje je Allah propisao njegovom ummetu jeste da na njega donose selam i salavat. Uzvišeni kaže:

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ ۚ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا
Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav! (Ahzab, 56)

Preneseno je da Allahov salavat-donošenje blagoslova na njega predstavlja Allahovu pohvalu na njega pred melecima, a da salavat meleka predstavlja njihovu dovu a salavat ljudi predstavlja istigfar-traženje oprosta. U ovom plemenitom ajetu Allah je obavjestio o stepenu svog roba i poslanika kod Njega u uzvišenom društvu tako što ga hvali kod njemu bliskih meleka te da meleci donose na njega salavat a zatim je Allah, Azze ve Dželle, naredio onima u nižem svijetu da i oni također na njega donose selam i salavat kako bi se na taj način ujedinile pohvale na njega iz višeg i nižeg svijeta.

Značenje ajeta: "I šaljite mu selame", znači pozdravite ga pozdravom islama. Zato kada se donosi blagoslov na poslanika treba sastaviti selam i salavat a ne treba se ograničiti na jedno od njih dvoje. Tako ne treba reći samo: ‘Sallallahu alejhi’, niti: Alejhi selam’, jer je Allah, Azze ve Dželle, naredio obje ove stvari. Salavat i selam su na njega propisani na mnogim mjestima i na stepenu su ili vadžiba ili mustehaba.


Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, u svojoj knjizi ‘Dželaul-ef- ham’ je spomenuo četrdeset i jedno mjesto na kojem je propisano donošenje selama i salavata na njega, sallallahu alejhi ve sellem. Počeo je riječima:

Prvo mjesto je najvažnije i najpotvrđenije a to je u namazu na kraju tešehhuda. Svi muslimani se slažu daje salavat propisan na tom mjestu a razilaze se u pogledu njegove obaveznosti. Zatim je spomenuo donošenje selama i salavata na njega na kraju Kunut dove, na hutbama kao što je hutba džumom, za dva bajrama, kod namaza za kišu, kod odaziva muezinu, kod učenja dove, kod ulaska u mesdžid i izlaska iz njega, kod spomena njegova, sallallahu alejhi ve sellem, imena. Zatim je, Allah mu se smilovao, spomenuo plodove i koristi od donošenja salavata na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Spomenuo je četrdeset koristi a od toga su:

-Odazivanje naredbi Allaha, Subhanehu ve Te’ala.
-Nadamo se primanju dove kada je započnemo sa zahvalom Allahu i salavatom na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
-Ko na njega, sallallahu alejhi ve sellem, jednom donese salavat Allah, Azze ve Dželle, na njega donese deset puta.
-Salavat je uzrok njegova, sallallahu alejhi ve sellem, šefata ako se spoji u dovi sa traženjem vesileta-počasnog mjesta za našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
-Salavat biva uzrokom oprosta grijeha.
-Donošenje selama i salavata na njega biva uzrokom da i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, njemu odvrati selama. I druge faide i koristi pa neka je Allahov mir i spas na ovog plemenitog poslanika.