Sunday, March 11, 2012

Ljubav prema nepoznatosti

Abdullah ibn Mubarek je rekao: „Nastoj izgraditi kod sebe ljubav prema nepoznatosti (nejasnoći), kako bi bio skriven od ljudi, prezirući slavu i pohvalu. Ne pokazuj tvoju ljubav prema nepoznatosti kako ne bi završio uzdižući sebe iznad drugih. Činjenica da sebi pripizuješ Zuhd izvodi te iz stvarnosti Zuhda jer si se približio pohvali i hvaljenju ljudima.

Brate moj, ako želiš put iskrenosti bježi od zveketa slave i bježi od uzvika koji dolaze slavnim. Budi poput korijena drveta, koje stablo drži uspravnim i daje mu život , ali sam on je skriven pod zemljom i oči ga ne mogu vidjeti; ili budi poput temelja građevine kojeg, kad ne bi bilo, zidovi ne bi mogli biti podignuti i nijedna kuća ne bi mogla biti izgrađena, pa ipak, niko ne vidi temelj."

Ibrahim al-Nehai je rekao: “Ispravni prethodnici su prezirali da pokazuju svoja dobra djela koja rade u tajnosti“.

Fudajl ibn Ijjad je rekao: “Najbolje znanje i najbolja djela su ona koja su sakrivena od ljudi.“

Imam Šafija je rekao: “Učenjak /tragalac za znanjem treba čuvati svoja dobra djela u tajnosti između sebe i Allaha Uzvišenog.Doista, za sve ono što prezentuje od znanja ili djela ljudima, od toga će imati malo koristi na ahiretu.



Sufjan es Sevri je rekao: “Svako djelo koje sam pokazao ljudima ne ubrajam ni u šta...

U pogledu ajeta:

تَتَجَافَىٰ جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَفَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَا أُخْفِيَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاءً بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

Bokovi njihovi se postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onog što im Mi dajemo udjeljuju. I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju.(Sedžda, 16,17)

Hasan al-Basri je rekao, “Ovi ljudi su sakrili svoja dobra djela tako da je Uzvišeni sakrio za njih ono što oko nije vidjelo i što uho nije čulo.