Wednesday, October 9, 2013

Znaci korisnog znanja



Hafiz ibn Redžeb al Hanbeli, rahimehullah, je napisao u svojoj tezi „Fadl ilm as-Selef ala ilm ul-Halef“ (vrijednost znanja selefa nad halefom):

Od znakova korisnog znanja je da će ono naučiti čovjeka da bježi od dunjalučkih uticaja, od kojih su najveći želja za vođstvom, slavom i pohvalom.Ono će podučiti čovjeka da izbjegava ove stvari i da uloži napor kako bi se klonio njih.Ako se bilo koja od ovih stvari desi, bez njegovog izbora ili želje, on je u stanju ekstremnog straha o svom kraju jer to može biti božji plan i sredstvo postepenog vođenja njega ka propasti.Iz tog razloga je imam Ahmed, rahimehullah, bio u stanju straha kada je postao poznat.

Od znakova korisnog znanja je da čovjek ne tvrdi da posjeduje znanje ili da se hvališe njime.On ne optužuje druge za neznanje osim ako se oni suprotstave Sunnetu i njegovim ljudima, u čijem slučaju on govori protiv njih iz srdžbe Allaha radi a ne zbog lične srdžbe niti zbog želje da postigne dominaciju nad njima.

Što se tiče onoga čije znanje nije korisno on ne brine ni o čemu drugo do da pokaže svoju nadmoćnost nad ostalim ljudima putem svog znanja, da ih optuži za neznanje i da ih obezvrijedi.Ovo je od najzlobnije osobine koja se može naći u ljudima!


Moguće je da takva osoba čak optuži učenjake koji su bili prije njega za neznanje i nemarnost; takva osoba voli sebe i želi da se promoviše, ona ima ljepo mišljenje o sebi i loše mišljenje o selefima (onima koji su bili prije njega).

Ljudi od korisnog znanja su upravo suprotno; oni imaju loše mišljenje o sebi a imaju lijepo mišljenje o prijašnjim učenjacima.Njihova srca prihvataju plemenitost i ispravnost svojih prethodnika i svjesni su svoje nemogućnosti da priđu blizu njihovih stepena, a kamoli da ih dostignu!

Prelijepe su doista riječi Ebu Hanife, rahimehullah, kada je bio upitan o tome koji od dvojice je bolji, Alkama ili Esved, on je odgovorio:“Tako mi Allaha, mi čak ni ne zaslužujemo da ih spomenemo a kamoli da određujemo koji od njih je bolji!“

Kada su osobine selefa spomenute Abdullahu ibn Mubaraku, on bi izrekao slijedeće riječi poezije:

Ne poredi nas sa njima...jer zdrava osoba koja hoda, nije poput bogalja.