Saturday, December 7, 2013

Preferiranje smrti nad zarađivanjem Allahove vječne mržnje



Od morala i ponašanja ispravnih prethodnika je bilo da su oni željeli smrt ako bi se pobojali da bi se mogli upustiti u ono što Allah prezire i mrzi.Ovo može biti nagovješteno određenim znacima koje osjete u sebi kao uvodu u stalno griješenje.

Početno vjernik ne treba željeti smrt osim ako se boji nekih iskušenja u svojoj vjeri.Vjernik ima samo korist od produženog života.Zbog toga je neko od ispravnih prethodnika rekao: „Svaki dan vjernikova života je dobit“.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Neka niko od vas ne želi sebi smrt, jer ako je bio dobročinitelj, možda će još više dobra uraditi, a ako je bio grješnik, možda će se pokajati, pa zatražiti Allahovo zadovoljstvo."

Ebu Hurejre, radijallahu anhu takođe prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: „Neka niko od vas ne želi sebi smrt, i neka ne moli za nju prije njenog dolaska, jer kada čovjek umre, prekida se njegov posao, a zaista vjerniku njegov život samo uvećava dobro."

Ipak, ako se nedaće povećaju, ostavljajući vjernika u strahu o njegovoj vjeri, onda je preporučeno za njega da želi i traži smrt.

Ebu Hurejre, radijallahu anhu je rekao: „Doći će vrijeme kada će smrt biti draža učenjacima od crvenog zlata, sve dok vjernik ne prođe pored kabura brata muslimana i kaže: „Kada bih samo ja bio na njegovom mjestu“.

Abdullah ibn Mesud, radijallahu anhu je rekao: „Najbolji ovog svijeta su otišli i samo su pokvareni ostali.Smrt je danas premija za  svakog muslimana.“

Ahmed Ferid