Monday, November 2, 2009

Zabrane u ihramu


Devet ih je, a one su:
1.Šišanje kose;
2.Rezanje noktiju. En-Nevevi u El-Medžmu’u kaže: “Dozvoljeno je muhrimu otkloniti nokat ako se slomi. Dozvoljeno mu je blago češanje i pranje glave. Ako kosa tom prilikom sama spadne, nema smetnje.”
3. Namjerno namirisavanje bilo kojim mirisom ili namjerno mirisanje (ušmrkavanje) mirisa.
4. Zabranjeno je muškom hadžiji namjerno oblačiti šivenu odjeću.
5. Pokrivanje glave nečim što pripinje uz glavu kao kapa, ihram, turban i sl.
6. Ubijanje kopnene divljači ili pomaganje u tome.
7. Spolno općenje.
8. Spolni akt bez direktnog općenja.
9. Sklapanje bračnog ugovora.
Dokaz za ove zabrane su riječi Vjerovjesnika :
“Muhrim neće obući košulju, turban, ogrtač, čakšire, niti haljinku koju je miris žutog isiota ili šafrana dotakao, te cipele – osim da ne nađe papuče, pa će te cipele prerezati da budu ispod nožnih članaka.( Muttefekun alejhi)

Uzvišeni kaže o namjernom ubijanju divljači u krugu Harema:
“ O vjernici, ne ubijajte divljač dok obavljate obrede hadža!”( Suretul-Maide,ajet 95)


Poslanik je rekao: “ Muhrim neće sklapati niti će mu se sklapati bračni ugovor ni zaruke.”( Prenose ga svi osim El-Buharija)
Uzvišeni Allah , kaže:

Hadž je u određenim mjesecima; onom ko se obaveže da će u njima obavljati hadž nema snošaja sa ženama i nema ružnih riječi, i nema svađe u danima hadža. A za dobro koje učinite Allah zna. I onim, što vam je potrebno za put, snabdijte se. A najbolja opskrba je bogobojaznost. I Mene se bojte, o razumom obdareni!” (Suretul-Bekare, ajet 197)

Islamski pravnici su se složili da se hadž ne kvari dok je hadžija u ihramima, osim potpunim spolnim odnosom prije prvog razrješenja ihramskih stega. Takvog hadžiju sljeduje dovršetak hadža, te ponovno obavljanje hadža sljedeće godine i plaćanje iskupa. Hadž je pokvaren odmetanjem od islama, Allah nas toga sačuvao! Muhrimu je dozvoljeno svezati ihram kaišem ili konopcem i sl., zbog nepostojanja dokaza koji govori suprotno.

Muškarcu i ženi muhrimima dozvoljena je promjena i pranje ihrama prema hadisu Ikrime:
“Poslanik promijenio je odjeću ihrama na Et-Ten’imu.” (Umdetul-Bari’)

Ženi je zabranjeno oblačiti nikab, zar, feredžu i rukavice dok je pod ihramom. A kada pored nje budu prolazili stranci spustit će veo preko lica (koji neće zatezati i dodirivati lice) prema poznatom hadisu Aiše , r.a, Ihram žene je u njenom licu, a šiveno može oblačiti na ostale dijelove tijela. Muhrimu je dozvoljeno baviti se svojim zanimanjem ili trgovinom, prema riječima Uzvišenog:

“Ne pripisuje vam se grijeh ako od Gospodara svoga molite da vam pomogne da nešto steknete.” (Suretul-Bekare, ajet 198)