Saturday, June 11, 2011

Primjenjivanje zakona koji nisu pomenuti u Kur'ānu i sunnetu

Šejh eš-Šenqītī je rekao:

Može se primjetiti da moramo razdvojiti između ljudski načinjenih sistema implementacije (primjene) koja sadrži kufr u Stvoritelja nebesa i zemlje i sistema koji to ne sadrži.

Ovo može biti objašnjeno opisivanjem sistema da su oni od dvije vrste: administrativni i legislativni.

U pogledu administrativnih sistema koji imaju za cilj organizovanje stvari i činjenje da se oni nesmetano organizuju na način koji ne ide protiv šerī'ata – u ovome nema ništa pogrešno i loše, i ni jedan od ashāba i onih koji su došli poslije njih ovome nije prigovorio. 'Umer, Allāh bio zadovoljan njime, je radio mnoge stvari ove prirode koje nisu činjene u vrijeme Allāhovog Poslanika, sallallāhu 'alejhi we sellem, kao što je zapisivanje ili bilježenje imena vojnika u registru (u bilježnici), da bi se zabilježilo ko je bio prisutan a ko je bio odsutan, čak iako Allāhov Poslanik, sallallāhu 'alejhi we sellem, to nije učinio, i on nije znao da Ka'b ibn Mālik nije bio prisutan za vrijeme pohoda na Tebūk, sve dok nije stigao na Tebūk. Slično tome, 'Umer, Allāh bio zadovoljan njime, je kupio kuću Sawfān ibn Umejje u Mekki i pretvorio je u zatvor, čak iako ni Allāhov Poslanik, sallallāhu 'alejhi we sellem, niti Ebu Bekr nisu utemeljili zatvor.


Ovakve administrativne stvari kojima se želi učiniti da se stvari nesmetano odvijaju (da se njima nešto olakša) i koje ne idu protiv šerī'ata, kao što je organizovanje poslovnih sastanaka i organizovanje stvari poslova na način koji ne ide protiv šerī'ata je vrsta ljudski načinjenih sistemā koji su u redu i ne idu protiv osnovnih principa šerī'ata, koji ima za cilj da vodi brigu o javnom interesu.

Ali, u slučaju zakonodavnih sistema koji idu protiv zakona Stvoritelja nebesa i zemlje, obraćajući se njima za sud, oni sadrže kufr (nevjerstvo) u Stvoritelja nebesa i zemlje, kao što je tvrđenje da davanje prednosti muškome nad ženskome u stvarima naslijeđa nije fer i da bi se njima trebali dati isti djelovi, ili izjavljivanje da je višeženstvo oblik nepravde, ili da je talāq (razvod) nepravedan spram žena, ili otkidanje šake itd., da su to barbarska djela koja ne mogu opravdano biti učinjena nikome, itd., itd.

Zato, sprovođenje ove vrste sistema da se njima vlada ljudskim životima, imecima, čašću, rodom (porijeklom), umovima i vjerom – sadrži kufr (nevjerstvo) u Stvoritelja nebesa i zemlje i pobunu protiv božanskog sistema, koji je postavljen od strane Onoga Koji je stvorio sve ljude i Koji najbolje zna šta je u njihovom interesu.

Slavljen neka je On i uzvišen, i daleko i visoko od toga da postoje bilo kakvi drugi zakonodavci pored Njega.

أَمْ لَهُمْ شُرَكَاءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنْ بِهِ اللَّهُ ۚ وَلَوْلَا كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ ۗ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

''Ili oni imaju partnere sa Allāhom koja su njima propisali od vjere stvari koje Allāh nije naredio? A da nije riječi koja je već rečena, stvari bi već bile završene među njima. A zālime zaista čeka bolna kazna''. (Šura, 21)

قُلْ أَرَأَيْتُمْ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ لَكُمْ مِنْ رِزْقٍ فَجَعَلْتُمْ مِنْهُ حَرَامًا وَحَلَالًا قُلْ آللَّهُ أَذِنَ لَكُمْ ۖ أَمْ عَلَى اللَّهِ تَفْتَرُونَ

''Reci: 'Kažite vi meni: Zašto jednu hranu koju vam Allāh daje smatrate zabranjenom, a drugu dopuštenom?' Reci: 'Da li vam je prosuđivanje o tome Allāh prepustio ili o Allāhu laži iznosite?' " (Junus, 59)

Šejh Muhammed Emīn eš-Šenqītī - ''Adwā'ul-bejān'' 4.tom, 93. str.