Tuesday, September 10, 2013

Četri vrste srca



Huzejfe ibn Jeman, radijallahu anhu je rekao: „Četri su vrste srca.Prvo je ono neiskvareno.Ovo čisto srce je svjetiljka koja sija.To je srce vjernika.Druga vrsta srca je omotano.To je srce nevjernika.Treća vrsta srca je ono koje je izvrnuto.To je srce licemjera.On poznaje istinu a potom je poriče.On vidi istinu ali zatvara svoje oči.Četvrta vrsta srca je ono koje se sastoji od dvije materije: materijom vjerovanja i materijom licemjerstva.Koje od njih dvoje prevlada takvo je i srce.“

Ibn Kajjim, rahimehullah, je objasnio značenje ove predaje u svojoj knjizi „Igasetul-lehfan“.On je napisao:

„Prvo srce je ono koje je neiskvareno...“To znači da je srce čisto od svega drugog mimo Allaha i Njegova Poslanika.Oslobodilo je sebe i sigurno je od zablude.

„svjetiljka koja sija...“ To je svjetiljka vjere.Huzejfe je ukazao da je ovo osobina neiskvarenosti, jer je oslobođeno od lažnih sumnji koje nalikuju istini i strasti koje ga vode ka zastranjivanju.Zbog toga što je ovo srce u takvom stanju ono je dobilo svjetiljku koja ga prosvjetljava i baca svijetlo.Ovo svjetlo je sjaj znanja i vjere.

„Druga vrsta srca je omotano...“Ovo se odnosi na srce nevjernika.Razlog tome je što je nevjerničko srce prekriveno u svom omotaču i plaštu.Obzirom da je ovo srce čvrsto prekriveno, svjetlo imana i znanja ne mogu doprijeti do njega.Ovo je slično onome što je Allah rekao o jevrejima u ajetu:

Oni govore: "Naša su srca okorjela." (t.j. ne čuju ili ne razumiju Allahovu riječ) (Beqara, 88)

Allah je postavio prekrivač na njihova srca zbog toga što su odbili istinu i oholo odbili da je prihvate.Stoga ova barijera na srcu je gluhoća u sluhu i sljepoća u njihovom vidu.Štaviše to je koprena na njihovim očima. Allah kaže: 

Kad čitaš Kur'an, između tebe i onih koji u onaj svijet ne vjeruju Mi zastor nevidljiv stavimo, a na srca njihova pokrivače da ga ne bi razumjeli, i gluhim ih učinimo.(Al Isra, 46-46)

Stoga kada se Allahovi ajeti - sloboda tewhida i sloboda slijeđenja Sunneta spomenu, oni se daju u bijeg.


„Treća vrsta srca je ono koje je izvrnuto...“ Huzejfa je upotrijebio riječ 'izvrnuto' kako bi ukazao na srce licemjera. Allah kaže:

Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih? (An-Nisa', 88)

To znači da im je Allah izvrnuo srca i da ih je vratio u zabludu.Oni su u ovoj zabludi zbog neiskrenosti u svojim djelima.Izvrnuto srce je najgore i najpokvarenija vrsta srca.Ono misli da su zabluda i laži istina.Osoba sa ovakvom vrstom srca u grudima pomaže svom drugu i bori se protiv istine i njenih ljudi.Od Allaha tražimo pomoć.

„Četvrta vrsta srca je ono koje se sastoji od dvije materije, materije vjerovanja i materije licemjerstva...“Ova vrsta srca nema čvrsto utemeljen iman u sebi stoga njegovo svjetlo ne sija.Ne sadrži apsolutnu istinu u sebi.

Apsolutna istina je ono sa čim je Allah poslao Svog Posalnika, sallallahu alejhi ve sellem.Suprotno tome, ono ima nešto istine i zablude u sebi, tako je ponekad nevjerstvo jače u njemu i obrnuto.Tako koja god od ove dvije materije je jača u srcu ono se onda okrene ka tome.

Ibn Kajjim-Igasetul lahfan