Tuesday, September 24, 2013

I s njima na najljepši način raspravljaj...



Uzvišeni Allah je rekao:

ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ ۖ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ
Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepši način raspravljaj! (An-Nahl, 125)

Ibnul Kajjim, rahimehullah je rekao u komentaru ovog ajeta:

On, Uzvišeni, je spomenuo stepene dawe (pozivanja ljudi Allahu) i podjelio ih na tri kategorije od koje svaka zavisi od situacije i stanja osobe koja se poziva Allahu.

1) On može biti tragaoc za istinom, želeći je, žudjeći za njom , voleći je i davajući prednost njoj nad svemu drugom kada je spozna.Takva osoba se treba pozivati  Allahu sa mudrošću i ne zahtjeva savjetovanje ili raspravljanje.

2) Ili može biti od onih koji je odvraćen i preokupiran nečim što se suprotstavlja istini ali ako bude obavješten o njoj, on bi je spoznao, preferirao je nad svemu ostalom i slijedio je.Takva osoba zajedno sa mudrošću zahtjeva dobre savjete sa ohrabrenjem i  opomenama.

3) Ili može biti tvrdoglavi protivnik koji su suprotstavlja istini.S takvom osobom se treba raspravljati na najljepši način.Ako se vrati istini, to je dobro, u suprotnom se ide na jaku raspravu ako je takvo nešto moguće jer raspravljanje i prepiranje sa osobom koja slijedi zabludu ima dvije koristi:

Jedna od njih je da ga rasprava može odvratiti od zablude i vratiti ga ka istini.

Druga je ta kako bi se njegovo zlo i neprijateljstvo spriječilo i kako bi bilo pokazano i učinjeno jasnim ljudima ono na čemu je od zablude.

I sve ovo što je rečeno nije moguće postići sa bilo čim bolje od rasprave i dokazima iz Kur'ana.

Al Sawa'iq al Mursala – Ibn Kajjim