Saturday, March 19, 2011

Pozivanje u tevhid

Ebu Temima prenosi od jednog svog sunarodnika da je došao kod Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, ili je rekao: "Bio sam s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, kad je došao neki čovjek i upitao ga: 'Ti si Allahov poslanik?' 'Da', odgovorio je. 'Kome pozivaš?', upitao je čovjek, na šta je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio: 'Pozivam Allahu, Jedinom, Onome Koji otkloni tvoju nevolju nakon što Ga zamoliš; Koji da da poslije sušne godine niknu plodovi nakon što Ga zamoliš; Koji te vrati na pravi put kad se izgubiš u pustinji pošto Ga zamoliš.' I čovjek prihvati islam." Ahmed (16616 i 20636) i Ebu Davud (4084).


Rebia b. Ibad ed-Dili, radijallahu anhu, pričao je: "Gledao sam: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obilazi ljude koji su stanovali na Mini, prije nego što će učiniti hidžru u Medinu, i govori im: 'O ljudi, Allah vam zapovijeda da Ga obožavate i da Mu širk nikako ne činite!' A iza njega je bio čovjek koji je govorio: 'O ljudi, ovaj čovjek od vas zahtijeva da ostavite vjeru svojih predaka!' Upitao sam ko je on, pa su mi odgovorili: 'To je Ebu Leheb.'" Ahmed (16024) i Hakim, 1/15

El-Haris b. el-Haris el-Aizi govorio je: "Upitao sam oca ko su okupljeni ljudi, na šta mi je odgovorio: 'Skupina koja se okupila oko svog vjeroodstupnika.' A bio je to Vjerovjesnik,sallallahu alejhi ve sellem: pozivaše u tevhid i vjerovanje." El-Buhari, u zbirci Et-Tarihu-l-kebir (2396).


Ebu Sufjan, radijallahu anhu, prenosi daje Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, Heraklu poslao pismo u kojem je stajalo sljedeće:"Od Muhammeda, Allahovog roba i Njegovog poslanika, Heraklu, bizantijskom velikodostojniku: neka živi u miru onaj koji Pravi put slijedi! Pozivam te u islam. Prihvati islam, i bit ćeš spašen, prihvati islam, i Allah će ti dvostruku nagradu dati! A ako glavu okreneš, snosit ćeš grijeh naroda Eris:

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ
"Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da samo Allaha obožavamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!" (Ali Imran, 64) Hadis bilježe El-Buhari (7 i 5784) i Muslim (1773).

Enes b. Malik, radijallahu anhu, govorio je da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, Kisri, Kajsaru, En-Nedžašiju i svakom vlastodršcu poslao pismo u kojem ih je pozvao Svevišnjem Allahu. Muslim (1774).

Ovaj isti ashab ispričao je: "Neki židovski dječak služio je Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa se razbolio i Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao ga je posjetiti. Sjeo je pored njegove glave i rekao mu: 'Prihvati islam!' Dječak je upitno pogledao oca, koji je bio prisutan. Otac mu je samo rekao: 'Poslušaj Ebu-l-Kasima!' I dječak je prihvatio islam. Izlazeći iz kuće, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Hvala Allahu,Koji ga je spasio od Vatre! El-Buhari(1356 i5657)

Sehl b. Sa'd, radijallahu anhu, kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podsjetio Aliju b. Ebu Taliba kad ga je poslao u pohod: "Allaha mi, da Allah tobom uputi jednog čovjeka, bolje ti je od posjedovanja crvenih deva. " El-Buhari (3009 i 4210) i Muslim (2406).