Tuesday, March 25, 2014

Fetve - Tevhid uluhijje 1 - Ibn Tejmijje



Zaista Božiji robovi nemaju uspjeha, a niti spasa na budućem svijetu, osim sa slijeđenjem poslanika.

A onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovome – On će uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno ostati, i to je uspjeh veliki. A onoga ko se bude protiv Allahu i Poslanika Njegovoga dizao i preko granica Njegovih propisa prelazio - On će u vatru baciti, u kojoj će vječno ostati; njega čeka sramna patnja .  (En-Nisa', 13-14)

Pokoravanje Allahu i Njegovome Poslaniku uvjet je za napredak i sreću i put postizanja spasa. Allah je stvorenja stvorio radi poslušnosti i robovanja Njemu :

A stvorio sam ljude i džinne jedino da Me obožavaju. (Ez-Zarijat, 56)

Njihovo robovanje ogleda se u pokoravanju Allahu i Njegovome Poslaniku. U islamu nema robovanja nikome drugome osim Onome kome se mora robovati, a sve mimo toga spada u zabludu j daleko je
od Pravoga Puta.

Takođe, Poslanik, Božjji blagoslov i mir u hadisu koga prenosi Irbad ibn Sarije, a koga navode autori Sunena, i za koji Tirmizi kaže da je sahih, kaže: Ko od vas bude živio u vremenu poslije mene vidjet će

velika razilaženja. Preporučujem vam da se držite moga sunneta i prakse pravednih halifa nakon moje smrti. Grčevito se držite moga sunneta i čuvajte se novotarija, jer svaka novotarija vodi u zabludu.

                                                                Download link: Download


(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
          Alternativni link: Download