Saturday, March 8, 2014

Mudar čovjek se ne prepire niti pokušava da pobjedi sa lukavstvom...



Hasan al Basri, rahimehullah je rekao:

„Mudar čovjek se ne prepire niti pokušava da pobjedi sa lukavstvom već on propovjeda svoju mudrost.Ako se ona prihvati, on veliča Allaha, a ako bude odbijena, on veliča Allaha.“

„Mudar čovjek“, to je onaj koji posjeduje mudrost a mudrost je staviti nešto na svoje odgovarajuće mjesto.Isto tako, mudar znači takođe onaj ko posjeduje razumijevanje.Zbog toga se sa pojmom „mudri“ ciljaju dva značenja.Prvo ciljano značenje je onaj koji stvari postavlja na njihovo odgovarajuće mjesto a drugo je onaj koji posjeduje razumijevanje jer je mudrost razumijevanje i znanje o onome što žele Allah i Njegov Poslanik, t.j. razumjevanje Allahove Knjige i Sunneta Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

„On se ne prepire“, t.j. on se ne raspravlja i ne učestvuje u neplodnim raspravama koje su lišene svake koristi.

„I on ne pokušava da pobjedi sa lukavstvom“,  t.j. on ne pokušava da savlada sljedbenike zablude sa spletkama i lukavstvom kako bi se oni pokorili. „Njegova mudrost“ je da on propagira svoje znanje i ukoliko ono bude prihvaćeno on veliča Allaha.To je ono što se traži.A ako njegovo znanje ne bude prihvaćeno on se oslobodio odgovornosti i dostavio je dokaz.

U pogledu izjave „On (mudri) veliča Allaha“, zato što je uspostavio i dostavio dokaz, i ispunio je ono što se zahtjeva od njega, a upućivanje srca je u Allahovim rukama.