Saturday, August 22, 2009

Uslovi za tavaf


Kada onaj koji želi obaviti hadž ili umru uđe u Mekku, lijepo bi bilo da se okupa. Kada ugleda Ka’bu treba podići ruke (kao u dovi) i reći: “Allahu ekber, Allahumme zid hazel-Bejte tešrifen ve tekrimen ve ta’zimen ve mehabbeten ve zid min šerefihi ve keremihi mimmen hadždžehu evi’atemere tešrifen ve ta’zimen ve birra. “Allah je Najveći, Bože moj povećaj ovoj Kući ugled, počast, veličinu, strahopoštovanje i ljubav. Povećaj onome ko je radi hadža ili umre obiđe ugled, počast i dobročinstvo.”

Lijepo je da onaj koji ulazi u Mesdžidul-Haram počne tavafom, što predstavlja pozdrav, osim da nastupi vrijeme propisanog farz-namaza s kojim će prije početi, a onda nastaviti tavaf.

Za tavaf su potrebni sljedeći uslovi:

1- Nijjet (iskrena namjera);
2- Otpočinjanje tavafa od El-Hadžerul-Esveda. Sunnet je poljubiti ga ili naišaretiti rukom prema njemu.
3- Ka’bi biti okrenut lijevim ramenom.
4- Upotpuniti sedam krugova tavafa. Ko posumnja da li je izvršio npr. šest ili sedam krugova, uzet će manji broj (tj.šest) i upotpuniti tavaf.
5- Čistoća – uzimanje abdesta.
6- Tavaf obaviti pješačeći (shodno fizičkim mogućnostima).
7- Tavaf obaviti oko cijele Ka’be i oko polukružnog dijela (Hadžeru Ismaīl). Ako bi obišao samo građevinu Ka’be, bez polukružnog kamenog dijela, tavaf mu ne bi bio važeći, jer i Hadžeru Ismaīl pripada Ka’bi.
8- Da tavaf bude u Mesdžidul-Haramu.
9- Neprekidno obavljanje krugova tavafa. Ako se prouči ikamet za namaz dozvoljeno je prekinuti tavaf, a zatim nastaviti; s tim da sve to bude u kratkom vremenskom razdoblju. Ako se previše oduži obnovit će tavaf od početka.
10- Pokriti stidne dijelove tijela. Lijepo je da muškarac učini gornji dio ihrama ispod desnog pazuha i prebaci ga preko lijevog ramena, da ubrza hod i usitni korake bez trčanja, sve to u prva tri kruga prvog tavafa hadža ili umranskog tavafa.



Tavaf je dozvoljeno obaviti u svim vremenskim periodima. Fino je poljubiti El-Hadžerul-Esved ili ga dodirnuti ili naišaretiti prema njemu na početku svakog kruga tavafa. Fino je dodirnuti i Jemenski rukn, a između dva rukna treba reći: Rabbena âtina fid-dunja haseneten ve fil-Âhireti haseneten ve kinâ azâben-nâr. “Gospodaru naš, podari nam na dunjaluku dobro i na Ahiretu dobro i sačuvaj nas kazne u vatri.”

Hadžija u tavafu treba čuvati svoj pogled kako bi sačuvao i svoj hadž. Poslije će obaviti dva rekata tavafskog namaza. Ovaj namaz je pritvrđeni sunnet i klanja se kod Mekami –Ibrâhima, ako je moguće. Uzvišeni kaže:

“Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrâhim bude prostor iza kojeg ćete namaz obavljati.” (Suretul-Bekare, ajet 125)

Tavafski namaz se može obaviti i na bilo kojem drugom mjestu u Haremu. Sutra (perda) nije obavezna prilikom tavafskog namaza, nekog farza ili druge nafile u Haremu. Poslije namaza napit će se vode Zemzem, što je sunnet.