Sunday, August 9, 2009

Vjerovanje Imama Tevhida - Ebu-Jusuf Midhat b. Hasan Alu-Ferradz

Ova knjiga govori o osnovama i pravilima vjere, objašnjava suštinu islama i imana i njihovih sastavnih djelova, kao što je, takođe, u njoj pojašnjenje osnove svih osnova - a ona je tevhid. Pojašnjava faktore koji poništavaju ovu osnovu, kao što je širk - pridruživanje Allahu druga - sa svim svojim vrstama, kao što je kufr - nevjerstvo - sa svim svojim vrstama i sve ono što dolazi poslije toga od: prijateljevanja i neprijateljevanja po tom pitanju, odricanja od širka i njegovih sljedbenika, opis taguta i način nevjerovanja u njega, izdvajanja samo Allaha u pokornosti, suđenje po Njegovu zakonu, vođenje borbe radi ostvarenja istog i onoga što to prati od: iseljenja iz nevjerničke zemlje u muslimansku zemlju uz pojašnjenje razlike među ovim dvjema zemljama, nevjerničkoj i muslimanskoj zemlji; i drugih sudbonosnih pitanja. Važnost svega toga nije skrivena, jer, islam se ne može ostvariti osim sa spoznajom svega toga i rada po njemu.

Svevišnji je rekao, podsjećajući Svoga Vjerovjesnika na osnovu zbog koje ga je poslao:

فاعلم أنه لا إله إلا الله واستغفر لذنبك
"Znaj da nema boga osim Allaha! Traži oprost za svoje grijehe..." (Muhammed, 19)
Ovaj časni ajet objavljen je mnogo kasnije nakon poslanstva, jer se nalazi u medinskoj suri, a ona je sura Muhammed. I pored činjenice da je poslan s ovom riječju, da je proveo mnogo vremena pozivajući ljude njoj, borio se radi nje, napustio svoj grad radi njenog ostvarenja, i pored svega toga, Allah ga podsjeća na ovu veliku osnovu koja je osnov vjere islama. Svevišnji je rekao:

ولقد أوحي إليك وإلى الذين من قبلك لئن أشركت ليحبطن عملك ولتكونن من الخاسرين

بل الله فاعبد وكن من الشاكرين
"A tebi i onima prije tebe je objavljeno: 'Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti i ti ćeš izgubljen biti. Već, Allaha jedino obožavaj i budi od zahvalnih." (Ez-Zumer, 65-66)



download link: Download
Alternativni download link: Download



ili posjeti




Napomena: Na str.304 ima štamparska greška ili greška u prijevodu u rečenici:“Oslanjanje na nekog mimo Allaha,u onome što ne može učiniti niko osim Njega je mali širk. (treba stajati: veliki širk) kao što sam autor na sljedećim stranicama navodi.



-->
-->