Saturday, July 17, 2010

Na putu ka Allahu (Medaridžus-salikin) - Ibn Kajjim El-Dževzije

Ova knjiga je djelo šejhul-islama, onoga koji je objasnio istinu i pomogao vjeru.Ovo je djelo tumača Kur'ana, poznavaoca izvanrednih i vrhunskih disciplina, kojeg je njegov Gospodar nadahnuo da se zalaže za Istinu i Uputu, potpomognut jasnim i blistavim dokazom, Ebu Abdullaha Muhammeda ibn ebu Bekra ibn Ejjuba ibn Sa'da ez-Zer'ija ed-Dimiškija Ibn Kajjima el-Dževzijja.

Medaridžus-salikin se svrstava u najljepše što je Ibnul-Kajjim napisao, a dovoljan je on u prečišćavanju duša, ahlaka i zaogrtanju lijepim ponašanjem koja posjeduju istinske muttekije. Knjiga sama za sebe predstavlja potpun i besprijekoran metod za usavršavanje morala svakog muslimana i njegovo usmjeravanje u pravcu čednosti, darežljivosti i dobročinstva.

Napomena!
Neophodno je obratiti pažnju da je ibn Kajjim spomenuo neke stvari koje su veliki širk u poglavlju na čijem je početku spomenuo mali širk(str.436).To su iskoristili pojedini mušrici pa su šejhu pripisali da je za stvari poput traženja od mrtvih da ispune neke čovjekove potrebe rekao da je mali širk.A onaj ko pogleda govor ibn Kajjima od svog početka do kraja u prvom i u drugom poglavlju vidjeće da je jasan i da ne podliježe tumačenju s više stanovišta.Od tih stanovišta je i to da je prizivanje mrtvih i zavjetovanje njima kako bi se za njega kod Allaha zauzimali veliki širk, zbog čijeg je zabranjivanja Allah poslao Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. Posljednje što je Ibn Kajjim jasno izjavio na kraju poglavlja jesu njegove riječi :
وما نجا من شرك هذا الشرك الأكبر
„Od ovog velikog širka se sačuvao samo onaj....“

Velikog širka (الشرك الأكبر), što je još dodatni dokaz jer se izraz mali širk (الشرك الأصغر) spominje samo na početku kod navođenja primjera malog širka poput zaklinjanja nečim drugim mimo Allaha a u nastavku se spominje "od vrste širka" (ومن أنواع الشرك). Ovdje je to prevođeno kao „Mali širk je “ tako da stoji „Mali širk je i traženje od mrtvih da ispune neke čovjekove potrebe,traženje pomoći od njih i okretanje njima“, a ustvari treba stajati „Od vrste širka...“ (ومن أنواع الشرك) odn. velikog širka.

Download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download


ili posjeti