Friday, November 9, 2012

A ko sam ja ???


 Mnogi od selefa su prezirali da se od njih traži dova i govorili bi osobi koja bi od njih zatražila da uči dovu za njega “A ko sam ja ???”

t.j. “Ko sam ja da bi moja dova bila uslišana... ? “



Veoma je lahko i ponekad uobičajno da kažemo osobi “dovi za mene” ili “traži od Allaha da mi podari to i to...” Iako u tome nema ničega spornog često zaboravljamo da nas Allah ponekad stavlja u takvu situacije kako bi Ga mi sami dozivali i obožavali na većoj razini...On želi da čuje naše dove i želi da se odazove našem dozivanju.

Osoba koja je iskušana i koja je u prijekoj potrebi je najbolja osoba da čini dovu. Nikad ne zaboravi : Ti si najbolja osoba da uči dovu za sebe. Ti poznaješ tvoje okolnosti i poznaješ svoju patnju bolje nego osoba od koje tražiš da ti uči dovu. Možeš je jasnije izgovoriti i možeš unijeti mnogo emocija i iskrenosti u nju. Allah će uslišati onome ko je u potrebi jer On Uzvišeni kaže:

أَمَّنْ يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَيَكْشِفُ السُّوءَ وَيَجْعَلُكُمْ خُلَفَاءَ الْأَرْضِ ۗ أَإِلَٰهٌ مَعَ اللَّهِ ۚ قَلِيلًا مَا تَذَكَّرُونَ
Onaj koji se nevoljniku, kad Mu se obrati, odaziva, i koji zlo otklanja i koji vas na Zemlji namjesnicima postavlja. – Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako se malo vi sjećate! (An-Naml, 62)

Doista, malo se mi sjećamo... Molim Allaha da učini naše jezike vlažnim sa spominjanjem Njegova imena...Amin...