Sunday, November 25, 2012

Krajnji ishod...

Allahova riječ je davno rečena...

Obećanja mogu biti prekršena, možemo biti zatvoreni i doista ummet može biti opkoljen sa svih strana, ali Allahova riječ je davno rečena.

Jedan po jedan, naši učenjaci mogu biti ušutkani, naša djeca zanijemljena i naše islamsko nasljeđe uklonjeno, ali Allahova riječ je davno rečena.

Al Ahzab (saveznici) se mogu preustrojiti, izdaja se može pojaviti i brda se mogu pokrenuti ali Allahova riječ je davno rečena.

Jekin (čvrsto uvjerenje) je nešto što ovaj ummet nikada neće i ne može izgubiti. To je neodvojivo od našeg imana do te mjere da učenjaci kada definišu šehadet nabrajaju jekin kao jedan od glavnih šartova. Ako danas pogledamo na dešavanja u svijetu uviđamo da smo u velikoj potrebi za našim jekinom – ubjeđenjem i uvjerenjem u činjenicu da je Allahova riječ davno rečena.

وَلَقَدْ سَبَقَتْ كَلِمَتُنَا لِعِبَادِنَا الْمُرْسَلِينَ إِنَّهُمْ لَهُمُ الْمَنْصُورُونَ وَإِنَّ جُنْدَنَا لَهُمُ الْغَالِبُونَ 
 
A riječ Naša je davno rečena o robovima Našim, o poslanicima: "Oni će biti, doista, potpomognuti i vojska Naša će zacijelo pobijediti!" (Saffat, 171-173)


Kada su Tatari napali muslimane u Damasku, narod je zahvatila masovna panika i strah, ali među njima je bio veliki učenjak i mudžahid Ibn Tejmijje, rahimehullah, koji je vratio hrabrost ljudima i vojsci riječima: “Allah će nam podariti pobjedu!” Zapovjednici su od njega zatražili da kaže “inšaAllah” iz straha da ova njegova izjava ne bude nepotpuna, ali ibn Tejmijje im odgovori “Ja to kažem sa čvrstim ubjeđenjem a ne samo iz pustog nadanja”.

Kao vjernici u Allaha moramo posjedovati takvo uvjerenje i ubjeđenje koje su imali naši ispravni prethodnici i oni koji su ih slijedili. Vidimo da su neki od njih bili zahvaćeni zaprepaštujućim okolnostima i u mnogo slučajeva su se borili protiv najgorih, ali to nije pokolebalo njihovu vjeru u Allaha niti njihovo ubjeđenje u Allahovu pomoć. Naše oči i uši nam mogu govoriti jednu stvar ali naš jekin-ubjeđenje će nas uvijek upravljati ka pravoj stvarnosti naših pitanja i našem konačnom cilju ka kojem idemo.

وَإِنَّ جُنْدَنَا لَهُمُ الْغَالِبُونَ

i vojska Naša će zacijelo pobijediti!

Allahova naredba je već prethodila i nema stvari a da nije povezana sa Allahovim Sunnetom. Isto tako, Allah je učinio Svojim sunnetom da će Njegova vojska-iskreni vjernici- biti stalno potpomognuti i da će biti pobjednici do Sudnjeg dana. Narodi se uzdižu i padaju kao posljedica ustaljenog Allahovog zakona, iz kojeg mi s vremena na vrijeme ne uspjevamo izvući pouke.

Krajnji ishod će uvijek biti pobjeda Allahove vjere i nikome se neće dati da naslijedi Zemlju osim čestitim, pravednim vjernicima u Allaha Uzvišenog.

كَتَبَ اللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي

Allah je zapisao: "Ja i poslanici Moji sigurno ćemo pobijediti!"  (Mudžadila, 21)

I nikada neće biti u Allahovom sunnetu izmjena.