Tuesday, November 13, 2012

Priča o bijeloj kravi

Jednom su živjele četiri krave. Jedna od njih je bila bijela a druge tri crne. Živjele su u opasnom području okružene vukovima. Štitile su sebe tako što su uvijek bile zajedno, držali se jedna druge, pazili jedna na drugu, sve su motrile budnim okom i tako su uspjevale da prežive unatoč tome što su živjele u području okruženom divljim zvjerima.

Ali tri krave su se jednog dana sastale i rekle: “Ova bijela krava nas odaje. Kada se pokušamo sakriti noću, stoga što smo mi crne niko nas ne može vidjeti ali je neprijatelj uvijek u stanju da vidi bijelu kravu. Zašto je mi onda jednostavno ne otjeramo? Nas tri ćemo biti zajedno a otjeraćemo bijelu kravu jer nam ona pravi previše nevolja. I od tog dana tri crne krave su bile na jednoj strani a jadna bijela krava sama. Bojkotovali su bijelu kravu.

Obzirom da je vuk veoma inteligentna životinja uvidio je nejednistvo koje je bilo između ovih krava. Povukao je svoj potez i napao bijelu kravu, i dok je kidao njeno meso, ostale tri krave nisu činile ništa, samo su gledale dok je njihov brat raskomadan.

Ali sljedeće noći su vukovi napali ostale tri krave. Zašto? Zato jer su sad bile za jedno grlo manje i nisu bile tako jake kao što su bile dan prije. Zbog toga što su iznevjerile svog brata, bijelu kravu, vukovi su sad njih napali i lahko su uspjeli odvojiti jednu od crnih krava, tako da su sad ostale samo dvije.


Sljedeće noći je za vukove posao bio još lakši jer su ostale samo dvije i tako su pojeli jednu od njih. Potom, posljednje noći ostala je samo jedna krava koja je mahnito pokušavala da pobjegne od vukova ali ona sada nije imala podršku i pomagača. Vukovi su je samouvjereno slijedili i znali su da će se umoriti i pasti, nije ništa drugo mogla učiniti. Bez ikoga da joj pomogne, vukovi su hodali oko nje samouvjereno i radosno. Jedan od njih je skočio na nju, uhvatio je za vrat i tada je krava izgovorila svoje posljedne riječi, izjavila je veoma važnu izjavu, izjavu iz koje možemo izvući veoma važnu lekciju. Crna krava je rekla (dok je umirala):” Pojedena sam onaj dan kada je pojedena bijela krava. Potpisala sam svoju egzekuciju onog dana kada sam dozvolila da bude pojedena bijela krava, tada sam ubijena. Nisam umrla sada, umrla sam onda kada sam dozvolila vukovima da pojedu bijelu kravu!

Lekcija 1 : Ummet
Ova priča dobro oslikava stanje u današnjem ummetu...

Lekcija 2: Jedinistvo
Priča pokazuje posljedice nejedinstva i razilaženja...

Lekcija 3: Posljedice izdaje i odbacivanja muslimana...

Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Musliman je brat muslimanu, ne čini mu nasilje niti ga predaje nasilniku...