Tuesday, July 23, 2013

Hadis imama Alije u pogledu znanja



I od ovog shvatanja je ono što su Ebu Nu'ajm i drugi prenijeli od Kumejla ibn Zijada od Alije, radijallahu anhu da je rekao:

„Ljudi su od tri vrste: učenjak, tragaoc za znanjem koji je na putu ka spasu i nekulturni slijepi sljedbenik koji slijedi svaku ideologiju, i koji puše u pravcu svakog vjetra.On nije upućen svjetlom znanja niti je uspostavljen na čvrstom temelju.“

Potom je spomenuo neke riječi o korisnosti znanja do tačke gdje rekao: „Ovdje!Doista je ovdje ogromno znanje-i pokaza na svoje grudi-kada bih  samo mogao sakupiti one koji bi ga ponijeli!

Ali da, umjesto toga sam našao onoga ko je nepovjerljiv  i kome se to ne može povjeriti.Radi djela vjere radi dunjalučkog života, prikazujući Allahove blagodati (t.j.znanja koje mu je dato) pred Njegovim robovima i koristeći Njegove dokaze protiv dokaza Njegovih voljenih (pravih učenjaka).

Ili je od onih koji je iskren i pokoran ka nosiocima istine dok ne posjeduje razumjevanje i oštroumnost u svom razumu.Sumnja je prodrla u njegovo srce i zadala mu nedaće kada su mu prvi problemi bili predstavljeni.Doista, on niti je ovo ni ono.

Ili je onaj ko je pohlepan da zadovolji svoje strasti.On je postao predan uputi svojih strasti ili je zaveden sa sakupljanjem imetka i blaga.Ovi pojedinci nisu od pastira vjere u bilo kom smislu.Najbliža stvar koja njima nalikuje je da su poput stoke koja se slobodno napasa.Poput toga, znanje je umrlo sa smrću njenih nosioca.

O Allahu!Doista nemoj izolovati na zemlji onoga koji uspostavlja Tvoje dokaze radi Tebe, bio on vidljiv i poznat ili u strahu i skriven kako potvrda i jasni dokazi Allahovi ne bi bili odbijeni.

I koliko li njih samo ima? Gdje su oni? Kunem se Allahom, oni su najmanji u broju pa ipak najveći u položaju kod Allaha.Allah čuva Svoju potvrdu i jasne dokaze putem njih sve dok  oni poput njih ne odustanu od njih i posadi ih u srca onih sličnih njima.

Putem njih, znanje je utvrđeno na stvarnosti dokaza i oni šire radosne vijesti duše sa ubjeđenjem.Oni ublažavaju ono što su oni koji pretjeruju učinili grubim . I oni se približavaju onome od čega se neznalica odbija i otuđuje.

Oni su na ovom svijetu sa svojim tjelima dok su  se njihove duše približile velikom prebivalištu.Oni su Allahovi pomagači na Njegovoj zemlji i pozivaoci ka Njegovoj vjeri.I oni čeznu za svojim pogledom (na Njega u Džennetu)

Hafiz Ibn Redžeb el Hanbeli