Tuesday, February 4, 2014

Želja za smrću



Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nas je obavijestio da će doći vrijeme velike nepravde, smutnje i nedaća.To će se dešavati do te mjere da će čovjek prolaziti pored kabura svoga prijatelja i poželjet će da je on stanovnik tog kabura umjesto svog prijatelja, zbog nedaća i iskušenja s kojima se suočava; tako kako bi pobjegao od ove bolne stvarnosti koja je mnogo bolnija od smrti.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:

„Sudnji Dan neće nastupiti dok čovjek ne bude prolazio pored kabura drugog čovjeka govoreći, „Da sam ja na njegovom mjestu“. (Muttefekun 'alejh)

 

Ibn Mesud, radijallahu anhu je rekao:

„Doći će vrijeme da kada bi neko od vas našao smrt na prodaju, on bi je kupio.“

 

Ovaj hadis nije kontradiktoran hadisu koji zabranjuje željenje smrti poput hadisa:

„Neka niko od vas ne poželi smrt zbog nedaće koja ga je zadesila.“ (Muslim)

 

Ovo zbog toga što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao da će se desiti pred kraj vremena nije željenje i nametljivo traženje smrti već je to samo želja u srcu kako bi pobjegao iz stvarnosti koja je tako ispunjenja zlom i smutnjom čak i ako je to pomoću smrti.

 

Ovo ne znači neminovno da će se ovaj osjećaj pojaviti u srcu svakog muslimana pred kraj vremena već će se desiti u jednoj zemlji mimo druge ili u nekim okolnostima mimo drugih.Ljudi variraju u svom stepenu vjerovanja i mogućnosti podnošenja nedaća i zla putem strpljenja.