Tuesday, June 23, 2009

Allah je Jedan i nema saučesnika ( šerika )


(1) Zaista je Allah Jedan. On nema saučesnika (šerik). Šerik jezički znači: onaj koji ima udjela u nečemu.
Objašnjenje:
Zaista je Uzvišeni Allah jedinstven u svemu. On je jedinstven u Svom Zatu (biću), jedinstven u Svojim djelima, jedinstven u Svojim imenima i Svojim svojstvima, jedinstven u Svojoj dostojnosti za obožavanje (ibadet). On nema saučesnika ni u čemu od ovoga. On nema saučesnika u (Svom) stvaranju ni u (Svom) upravljanju.
ألا له الخلق والأمر
Samo On stvara i upravlja
. (El-'Araf, 54.)

هل من خالق غير الله يرزقكم من السماء والأرض
Postoji li, osim Allaha, ikakav drugi stvoritelj koji vas sa neba i iz Zemlje opskrbljuje?
(Fatir, 3.)

Allah nema saučesnika ni u onome što je od koristi, ni u onome što je od štete, ni kad daje smrt, ni kad daje život, a ni u ostalim oblicima odlučivanja i planiranja u ovom svemiru. Isto tako, On nema saučesnika u Svojim savršenim imenima i Svojim savršenim svojstvima. Nema saučesnika u Svojoj božanstvenosti i u Svojoj dostojnosti da se jedino On obožava.

Čovjek neće upotpuniti svoj iman (tewhid) u Jedinog Boga dok god se ne očisti od svih ovih vrsta širka (mnogoboštva), i ne postane vjernik u Jedinog Boga kroz sve vrste tewhida, što mu je obaveza.



Dužan je, dakle, da čvrsto vjeruje da je samo Allah Tvorac svega i da samo On upravlja svim stvorenjima (tewhidu-r-rububijje), da vjeruje da samo Njemu pripadaju svojstva savršenstva i savršena imena i da ništa od toga ne pripisuje nikom od stvorenja (tewhidu-l-esmai we-s-sifat), da samo Njega obožava, tako što neće upućivati bilo kakvu vrstu ibadeta bilo kome drugom osim Njemu (tewhid uluhijje).
إياك نعبد وإياك نستعين
Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo
. (El-Fatiha, 5.)

وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون
A džinne i ljude, sam stvorio samo zato da Me obožavaju
(ibadet čine). (Ez-Zarijat, 56.)

(2) Ništa nije kao On (Allahu nije ništa slično).
(3) Nema ništa što je Allah nemoćan da učini.
(4) Nema drugog boga osim Njega.


Objašnjenje:
I ništa nije kao On. Ova konstatacija je jedan od temelja vjere u Jednog Allaha (tewhida); treba čvrsto vjerovati da ništa nije kao što je Uzvišeni Allah.

ليس كمثله شيء وهو السميع البصير
Ništa nije kao On! On sve čuje i sve vidi
. (Eš-Šura, 11.)

Allah ne liči ni na jedno Svoje stvorenje, ni po Svome Zatu (Svom Biću), ni po Svojim djelima, ni po Svojim imenima, ni po Svojim svojstvima, ni po Svojim pravima.
Nema ništa što je Allah nemoćan da učini. To znači da je Uzvišeni Allah moćan da učini ono što hoće.

إنما أمره إذا أراد شيئا أن يقول له كن فيكون
I zaista On može, kada nešto hoće, samo za to rekne: "Budi!" – i ono bude
. (Ja-sin, 82.)

Njemu ništa nije teško i ništa Mu nije nemoguće učiniti.

وما كان الله ليعجزه من شيء في السماوات ولا في الأرض إنه كان عليما قديرا
Allahu ništa nije nemoguće (učiniti) ni na nebesima ni na Zemlji; On, uistinu, sve zna i sve može.
(Fatir, 44.)

To je cjelovitost i potpunost Njegove moći. Slavljen i Uzvišen neka je Allah! Ono što Allah hoće, to i bude, a ono što On neće to i ne biva. Ova konstatacija ukazuje na savršenstvo Njegove moći stvaranja (rububijjeta).
I nema drugog boga osim Njega. Ovo su riječi kojima se iskazuje vjera u Jednog, Jedinog Allaha (et-tewhid), u koju su pozivali svi Allahovi poslanici.

ولقد بعثنا في كل أمة رسولا أن اعبدوا الله واجتنبوا الطاغوت
Mi smo svakom narodu poslanika poslali: "Allaha obožavajte, a taguta se klonite
! (En-Nahl, 36.)

Ovo znači da niko osim Allaha nije dostojan obožavanja, zato što je On Stvoritelj, Opskrbljivač, Gospodar i Upravitelj i zbog toga je dostojan da se samo Njemu i nikom drugom upućuju sve vrste ibadeta (pokornosti). A sve što se obožava mimo Allaha je pogrešno – neispravno (lažno), nije dostojno obožavanja.

ذلك بأن الله هو الحق وأن ما يدعون من دونه هو الباطل
To je zato što je On Allah istina, a one koje oni mimo Allaha mole su neistiniti (lažni)
. (El-Hadždž, 62.)

I zato što oni ne posjeduju nikakvu vlast u rukovođenju i raspoređivanju. Riječi: (I nema drugog Boga osim Allaha - we la ilahe gajruhu) sadrže negiranje obožavanja svega što je mimo Allaha. One su ujedno potvrda da samo Njemu Jedinom, pripada pravo da bude obožavan. Ove riječi negiraju obožavanje bilo koga sem Allaha, a zatim su potvrda obožavanja Jednog Jedinog Allaha. To se zove Tewhidu-l-uluhijje.

Zaključak:

Uzvišeni Allah je Jedan. On je jedan u Svom Zatu (Svom Biću), u Svojim imenima i Svojim svojstvima. Jedan je u Svojoj dostojnosti da se obožava. I ništa što je On stvorio ne liči Njemu ni u čemu od spomenutog. On sve može. Njemu ništa nije nemoguće. Ništa Mu nije komplicirano, i niko nije dostojan obožavanja osim On, Slavljeni i Uzvišeni!