Sunday, July 26, 2009

Riječi tevhida su znak ulaska u dini-islam


Riječi tevhida znak su ulaska u islam i one su ključ Dženneta i uzrokom spašenja od Vatre. Zbog toga je Resullullah, s.a.v.s., objasnio da je zabranjen ulazak u Vatru onom koji dođe a priznavao je dva šehadeta. Rekao je Resulullah, s.a.v.s.:

”Nema ni jednog roba koji kaže la ilahe ilallah i umre na tom, a da neće ući u Džennet.” (Buharija i Muslim)

I ima niz hadisa koji govore o tome. Dakle, nema sumnje da je svjedočenje tevhid – Allahove jednoće uzrokom ulaska u Džennet i spasom od Džehennema. Međutim ovaj uzrok je beskoristan ako se ne ispune njegovi šartovi (uvjeti), a to je potvrdio Hasan el-Basri i Vehb ibn Munebbih, Allah im se smilovao, kao i drugi učenjaci. Naime, jednom je prilikom rečeno Hasanu el-Basriju: ”Ljudi govore da ko kaže la ilahe illallah uće će u Džennet.” Pa im je odgovorio: ”Ko kaže la ilahe illallah i ispuni njene zahtjeve i obaveze ući će u Džennet”. I to je tačno, jer i licemjeri mogu i izgovaraju te riječi, a Allah nas je obavijestio da su oni u najdubljim dijelu Džehennema.
A rečeno je Vehbu ibn Munebbihu: ”Zar nije ključ Dženneta la ilahe illallah!? Pa je odgovorio: ”Jeste, ali ne postoji ni jedan ključ a da nema zupce, pa ako dođeš sa odgovarajućim ključem otvorit će ti se, a ako ne onda nema ni ulaska.” Uzvišeni Allah uporedio je u Kur’anu ulazak u Džennet sa dobrim djelima, kazavši:
”…i nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje. Za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju, a Allah voli one koji dobra djela čine”. (Alu Imran, ajeti 133-134)


Kao što je i Resulullah, s.a.v.s., u mnogo hadisa izjednačio ulazak u Džennet sa činjenjem dobrih djela, pa je na čovjekovo pitanje koja djela će ga uvesti u Džennet odgovorio:”Da obožavaš Allaha i da Mu ne pripisuješ nikoga ravnim, da obavljaš namaz, daješ zekat i obilaziš rodbinu.” (Buharija u poglavlju Edeb i Muslim u poglavlju Iman)

A drugom čovjeku je rekao:

”Da obožavaš Allaha i nikog Mu ne pripisuješ nikoga ravnim, da klanjaš propisane farzove, daješ zekat i postiš ramazan.”

Općenito, sve što je kazano u ajetima i hadisima koji govore o ulasku u Džennet zbog riječi la ilahe illallah veže se sa drugim detaljnijim hadisima povezanih sa činjenjem dobrih djela. A poznato je da se opće precizira detaljnim, poput općenitih propisa koji se vežu sa detaljnijim propisima i jedinstveno ustanovljavaju. Od ovih detaljnijih hadisa učenjaci su izdvojili uvjete koji se moraju ostvariti da bi riječ la ilahe illallah bila ključ za Džennet.