Sunday, July 26, 2009

Suština la ilahe illallah i njeno značenje


Suština riječi la ilahe illallah je potvrda njenog značenja na osnovu znanja, te priznanje, jasnost, ubjeđenje i vjera u Allaha i u poslanstvo Muhammeda, s.a.v.s. S tom je veličanstvenom rječju Uzvišeni dao da se priznaje i potvrđuje vjera. Zbog toga nje se treba čvrsto pridržavati bez obzira na posljedice, shodno hadisu kojeg prenosi Enes, r.a.:
Ko bude posjedovao jednu od ove tri stvari, osjetit će slast imana: da mu Allah i Njegov Poslanik budu draži od svega drugog, da voli čovjeka samo u Allahovo ime i da se mrzi vratiti u nevjerstvo kao što mrzi da bude bačen u vatru.” (Prenose petorica osim Ebu Davud)

U veličini obaveze koju osjećamo prema ovoj riječi tevhida i onome što ona zahtjeva, toliko ćemo ispunjavati naše obaveze prema ljudima, bićemo iskreni u svim poslovima, oslobođeni od bolesti srca i unutrašnjih stega. A i ustrajnost i stabilnost na tom putu su plodovi riječi la ilahe illallah.
La ilahe illallah znači da niko ne zaslužuje istinsko obožavanje osim Allaha, koji nema sudruga i kome niko nije ravan.” (Šerhu kitabi-t-tevhid.)

Ljudski život i društvo u cjelini mijenjaju shodno odnosu prema ovoj riječi i njenim zahtjevima, kao što kaže Uzvišeni Allah:

Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.” ( Er-Ra’d, ajet, 11.)


S ovom veličanstvenom rječju ulazi se u islam, a pravo vjerovanje (iman), kao što kažu učenjaci, je biti srcem uvjeren, potvrditi jezikom, i pokazati dijelom. Vjeovanje se povećava poslušnošću Allahu, a smanjuje griješenjem. Sastoji se od šest temelja: vjerovanja u Allaha, u meleke, u knjige koje je objavio, u Njegove poslanike, u Sudnji dan i u kader - da je sve što se zbiva, dobro i loše, Allahovim određenjem. Iman se sastoji od sedamdeset i nekoliko dijelova, najveći je riječ: La ilahe illallah, a najmanji je ukloniti sa puta nešto što smeta muslimanima, a i stid je dio imana. (Kitabu-t-tevhid, str. 53)

Nema sumnje da onaj koji ne radi u skladu sa zahtjevima la ilahe illallah, istinski i iskreno, ne vrijedi mu njegovo puko izgovaranje. Šehadet la ilahe illallah znači potvrda da niko ne zaslužuje da bude obožavan osim Allaha, subhanehu ve te’ala, i da je sve ono što se obožava mimo Allaha ništavno i pogrešno. Kaže Uzvišeni:
To zato što je Allah Istina, a oni kojima se pored Njega, oni mole - neistina, i što je Allah uzvišen i velik.” (Lukman, ajet, 30.)

Šehadet la ilahe illallah zahtjeva da Allah bude jedini koji se obožava, negirajuć sva druga božanstva. Kada (iskreno) izgovorimo ”la ilahe illallah” time izjašnjavamo da ne obožavamo nikog drugog osim Allaha, obavezujući se na ibadet samo Njemu i ispunjavajući ono što je naredio i kloneći se onog što je zabranio. Zbog toga je širk -pripisivanje nekog drugog Allahu u obožavanju suprostavlja šehadetu la ilahe illallah, bilo moleći mrtve da bi pomogli, bilo klanjem kurbana na njihovim grobovima kako bi se približilo Allahu, ili tražeći posrednika između roba i Allaha i dr.

A šehedet, enne Muhammeden resulullah podrazumijeva čvrsto uvjerenje u poslanstvo Muhammeda, s.a.v.s., svim ljudima i džinovima, pridržavajući se onoga što je naredio i klonući se onog što je zabranio. To se ne može postići osim sa poslušnošću i ljubavi prema njemu, slijedeći njegov Sunnet i dajući mu prednost nad sobom, svojim djetetom i svim ljudima. Taj šehadet podrazumijeva biti čvrsto uvjeren da ga je Allah podržao mudžizama koje potvrđuju njegovo poslanstvo, i da je najveća njegova mudžiza Kur’an veličanstveni. Šehadetu-t-tevhid - svjedočenje o Allahovoj jednoći je osnova vjere svih poslanika, kao što kaže Uzvišeni:
Prije tebe nijednog poslanika nismo poslali, a da mu nismo objavili:Nema boga osim Mene, zato samo Mene obožavajte.” (el-Enbija, ajet 25.)