Wednesday, August 11, 2010

O širenju znanja

Sehl b. Sa'd prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Aliji, radijallahu anhu: "Da Allah tvojim sebebom uputi jednog čovjeka, bolje ti je od blaga crvenih deva."

U hadisu Ebu Rafi'a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao Aliji, radijallahu anhu: "O Alija, da Allah tvojim sebebom uputi jednog čovjeka, bolje ti je od onoga što sunce obasja!"

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Primjer onoga koji uči znanje pa ga ne prenosi je poput onoga koji sakuplja zlato i ne udjeljuje ga."

U drugom predanju stoji: "Primjer onoga koji uči znanje pa ga ne prenosi je poput onoga koga je Allah opskrbio imetkom pa ga ne udjeljuje."

Ebu Mezahim Musa b. Ubejdillah el-Hakani je rekao:
'Poduči znanju onoga koji ti dođe radi znanja
i iskoristi dovu koju si oživio kod njega.
I neka kod tebe siromah, kada ti dođe
da traži znanje, bude isti kao i bogataš."
Ibn Omer, radijallahu anhuma, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Znanje o kojem se ne priča je poput riznice iz koje se ne udjeljuje."


Alija, radijallahu anhu, je rekao: "Nije se uzeo zavjet od neznalice da će tražiti znanje sve dok se nije uzeo zavjet od učenjaka da će podučavati neznalice znanju, jer je znanje prije neznanja."
Ibn el-Kasim je rekao: "Kada bismo se rastajali s Malikom, govorio bi nam: 'Bojte se Allaha i širite ovo znanje! Podučavajte njemu i nemojte ga skrivati!'"

Ibn Šihab je pripovijedao: "Čuo sam Abdul-Melika b. Mervana, dok nam je držao hutbu na dan Hadžijskog bajrama, da je rekao: 'Doista znanje brzo skuplja svoju šaku, pa onaj koji bude bliže njemu i podučit će se njemu. Zato neka ga širi, neka ne bude škrt, ali i neka ne pretjeruje u tome.'"
Sulejm b. Amir je rekao: "Ebu Umame nam je dugo držao govor, a zatim nas je na kraju upitao: 'Jeste li shvatili?' Odgovorili smo: 'Da.' Rekao nam je: 'Prenesite od nas kao što smo i mi prenijeli vama.' On je smatrao da mu je obaveza da prenese sve što čuje."
Džafer b. Burkan je rekao: "Pisao nam je Omer b. Abdul-Aziz: „A zatim, naredi učenjacima i pravnicima iz svoje vojske da podučavaju onome čemu ih je podučio Allah, subhanehu ve te'ala, na svojim skupovima i u svojim mesdžidima. Selam.'"
Rečeno je: "Znanje se nije sačuvalo ničim boljim kao radom po njemu i dostavljanjem onome koji ga je dostojan."

U hadisu Muaza el-Džuhenija Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Ko poduči znanju, njemu pripada nagrada onoga koji bude radio po tom znanju, s tim da se nagrada onome koji bude radio po tome neće nimalo umanjiti."
Rekli su: "Vatru neće umanjiti ništa što će se uzeti od nje, ali će je smanjiti ako se u nju ne dodaju drva. Tako i znanje. Njega neće umanjiti što god se uzme od njega, već će ga umanjiti gubitak onih koji ga nose."
Prenosi se da je Alija, radijallahu anhu, rekao: "Ko nauči, radi po tome i podučava druge, bit će prozvan u nebeskim svjetovima kao uglednik." Ovo se prenosi i od Mesiha, alejhis-selam.

Bekr b. Hammad je to preuzeo i rekao:

"Kada čovječije ruke budu radile po njegovom znanju
na nebesima će prozvan biti kao veliki uglednik."
Ibn Šihab je rekao: "Niko se na znanju nije strpio kao što sam se ja strpio, niti ga je iko prenosio drugima kao što sam ga ja prenosio."

Ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao je: "Za onoga koji podučava dobru sve traži oprosta, pa čak i riba u moru."
Ibn Mes'ud, radijallahu anhu, o riječima Allaha, subhanehu ve te'ala, u suri En-Nahl, 120:
إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ
“Ibrahim je bio ummet, pokoran Allahu“
rekao je: "Značenje riječi "ummet" jeste onaj koji podučava dobru, dok je značenje riječi "kanit" onaj koji je poslušan."

Ibn Abdul-Berr kaže:“ Već smo spomenuli riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Neka Allah osvijetli lice čovjeku koji čuje moje riječi, ili čuje od mene hadis, a zatim ih prenese drugom." I spomenuli smo vrijednost širenja znanja i pokuđenost njegova skrivanja na mnogim mjestima u ovoj knjizi, tako da nema potrebe da to ponavljamo.

Ibn Vehb je rekao: "Čuo sam Sufjana b. Ujejnu da o riječima Allaha, subhanehu ve te'ala:
وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنْتُ
„I učini me, gdje god budem, blagoslovljenim“(Merjem, 31), kaže: 'Učini me onim koji će podučavati dobru.'"
Jedan od mudraca je pisao svome bratu: "Znaj, brate moj, da je skrivanje znanja propast, dok je njegovo iznošenje spas."
Sehl b. Abdullah et-Testuri, rahmetullahi alejhi, je upitan: "Kada je dozvoljeno učenjaku da podučava ljude?" Odgovorio je: "Kada spozna jasno od nejasnog."
Sahihu džami‘ bejani el ‘ilmi ve fadlihi - Ibn Abdul-Berr