Friday, December 2, 2011

0 raspravljanju...

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, najavio: ”Moj će ummet doživjeti vrijeme u kojem će biti mnogo karija (učača), malo onih koji shvataju propise, umirat će učenjaci i bit će mnogo herdža. ” Neko upita: ”A šta je herdž, Allahov Poslaniče?” On odgovori: ”Herdž je međusobno ubijanje." Potom će doći vrijeme kad će ljudi učiti Kur’an, a to njihovo učenje neće ostavljati nikakav trag na njima. A zatim će nastupiti vrijeme kad će licemjer, nevjernik, mušrik raspravljati s vjernikom sličnim onome što on govori.“ Hakim, 4/457, Ibn Abdulberr, u djelu Džamiu bejani-l-ilm, 1/156. Naveo ga je i Es-Sujuti u djelu Ed-Durru-l-mensur, 6/56.

Ukba b. Amir, radijallahu anhu, govorio je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom rekao sljedeće: ”Za svoj se ummet bojim dviju kategorija ljudi: onih koji će pokazivati lažnu sklonost prema Kur’anu i od materijalista. Materijalisti će žudjeti za poljoprivredom, slijedit će strasti i izostavljati namaze. A oni koji pokazivati lažnu sklonost prema Kur’anu jesu licemjeri koji će čitati Kur’an i njime raspravljati s vjernicima. ” Ahmed (17421).


Ebu Umama, radijallahu anhu, pripovijeda: ”Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ’Nijedan narod nije odstupio od upute koju je slijedio osim što je polemizirao.“ Potom je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, proučio ajet:

مَا ضَرَبُوهُ لَكَ إِلَّا جَدَلًا ۚ بَلْ هُمْ قَوْمٌ خَصِمُونَ
’A naveli su ti ga kao primjer samo zato da bi spor izazvaili, jer oni su narod svađalački.’ (Ez-Zuhruf, 58.) Et-Tirmizi (3253) i Ibn Madža (48).

Ovaj isti ashab prenio je sljedeći Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis: ”Jamčim kuću u podnožju Dženneta onome ko se sustegne od rasprave makar bio u pravu. Jamčim kuću u središnjem dijelu Dženneta onome ko se sustegne od laži makar se šalio. I jamčim kuću u najvišem dijelu Dženneta onome ko ima lijepo ponašanje. ” Ebu Davud (4800) i El-Bejheki, 10/241

Alija b. Ebu Talib, radijallahu anhu, pripovijeda: ”Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne noći iznenada je bahnuo na vrata njegove i Fatimine kuće i primijetio: ’Zar ne klanjate!’ Odgovorih: ’Allahov Poslaniče, naše su duše u Allahovoj ruci, ako nas htjedne probuditi onda ćemo ustati.’ I, ništa ne dodavši, Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, otišao je kad smo to rekli; dok je odlazio, čuo sam kako se udara po stegnu i uči ajet:

وَكَانَ الْإِنسَانُ أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلًا
„ ali je čovjek, više nego iko, spreman raspravljati.’ (El- Kehf, 54.) El-Buhari (1127, 7347 i 7465) i Muslim (775).

Aiša, radijallahu anha, prenijela je sljedeće Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: „Zaista Allah najviše mrzi zagrižene svadljivce.“ El-Buhari (2457) i Muslim (2668).