Monday, December 5, 2011

Savjet Omera ibn Hattaba, radijallahu anhu

Prenosi Se’id ibn al-Musejjib od al-Hattaba da je rekao:

Nema ničeg umjesnijeg od toga, da kada neko biva nepokoran Allahu u ophođenju s tobom, ti ne učiniš ništa, osim da budeš pokoran Allahu u ophođenju s njim. Sve stvari koje dođu do tebe od tvoga brata protumači na najljepši način, sve dok do tebe ne dođe nešto jasno koje ga nadvlada. Ne misli loše o izjavi koja dođe od drugog muslimana sve dok joj možeš naći lijepo tumačenje. Ko god sebe izloži sumnji, neka ne krivi one koji o njemu misle loše, a ko god krije svoje tajne, snaga izbora će biti u njegovim rukama.

Čvrsto se drži iskrenih prijatelja, budi blizak s njima, jer su oni slast u blagostanju a pomoć u teškim vremenima. Drži se istine čak i ako te ona ubije, i ne upuštaj se u stvari koje te se ne tiču! Ne pitaj o stvarima koje se nisu desile, jer je uistinu ono što se već dešava dovoljno da te preokupira od toga. Ne traži pomoć, niti prepuštaj svoje stvari onome ko ne želi da uspiješ i ne druži se sa griješnikom, da ne bi naučio iz njegovih grijeha i zla. Kloni se svojih neprijatelja i budi oprezan čak i od tvog prijatelja, osim od iskrenog i povjerljivog prijatelja, a niko nije povjerljiv osim onaj koji se boji Allaha.

Budi skroman na mezarima, ponizi se u pokornosti i budi nepokolebljiv prema nepokornosti. Kada se radi o tvojim pitanjima, traži savjet samo od onoga koji se istinski boji Allaha, jer doista  Uzvišeni Allah kaže:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّـهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ
"A Allaha se boje od Njegovih robova učeni." (Sura Fatir 28.)

(Rawdat al-'Uqala')