Saturday, May 15, 2010

قراءة عاصم - Kiraet imama Asima

Biografija Imama Asima
Asim ibn Ebi En-Nedžud ibn Behdele El-Esedi El-Kufi tabi'in, umro je pri kraju 127 god. po hidžri. Bio je glavni imam u Kufi poslije Ebu Abdurrahmana Es-Sulemija. Učio je kiraet od Ebu Abdurrahmana Abdullaha ibn Habiba ibn Rebi'a Es Sulemija, Ebu Merjema Zerra ibn Habiša ibn Habbaša El-Esedija i od Ebu Amra Sa'da ibn El-Jasa Eš-Šejbanija. Ova trojica su učila pred Abdullahom ibn Mes'udom, radijallahu anhu, a Es Sulemi i Zerr su učili i od Usmana ibn Affana i Alije ibn Ebi Taliba, radijallahu anhum. Es Sulemi je takođe učio i pred Ubejjom ibn Ka'bom i Zejdom ibn Sabitom, radijallahu anhuma. A Ibn Mes'ud, Usman, Alijj, Ubejj i Zejd su učili pred Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem.Kiraet imama Asima su prenijeli njegovi učenici Šu’be i Hafs, tako da imamo dva rivajeta od imama Asima.Rivajet je nazvan razilaženjem zato što ponekad jedan ravija imamov kira'et prenosi drugačije nego što ga prenosi drugi ravija ili učenik.Kao npr. Šu’be uči جَبْرَئِيل ، جَبْرَئِل - Džebra’ile, Džebra’iile dok Hafs uči جِبْريل - Džibrile.

Biografija Imama Šu'be
Ebu Bekr Šu'be ibn Ajjaš ibn Salim El-Hannat El-Esedi El-Kufi rođen je 95 god. po hidžri, a umro u mjesecu Džumadel-ula 193 godine. Bio je Imam, učenjak i od Imama sunneta.

Biografija Imama Hafsa
Ebu Amr Hafs ibn Sulejman ibn El-Mugire El-Esedi El-Kufi El-Gadiri El-Bezzaz rođen je 90 god. po hidžri, a umro 180 godine. Bio je pastorak Imamu Asimu i najučeniji u njegovom kiraetu. Rekao je Jahja ibn Me'in da je vjerodostojan rivajet od Imama Asima rivajet Hafsa.

Download link: Download