Monday, May 10, 2010

Namaz i propisi njegovog ostavljača - Ibn Kajjim el- Dževzijje

فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ ۖ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا إِلَّا مَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا فَأُولَٰئِكَ يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ وَلَا يُظْلَمُونَ شَيْئًا

"Njih smijeniše naraštaji, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će propast susresti; izuzev onih koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući." (Merjem, 59-60)

Ova knjiga sadrži odgovore na deset pitanja koja su upućena imamu Ibnul-Kajjimu, pa je na njih odgovorio redom, a divan li je onaj kome su postavljena ta pitanja, čovjek od pameti, koji te zadovolji odgovorom, čovjek koji je hafiz šerijatskih tekstova. Čovjek dubokog razumijevanja, koji razvrstava i komentariše mišljenja učenjaka i fekiha (pravnika), u mes'elama (šerijatsko-pravnim pitanjima), a zatim izdvaja najodabranije mišljenje i govori o njegovim dokazima i postavkama.

Vjerovatno će se onaj ko pročita ovu knjigu pokajati svome Gospodaru i uvidjeti istinu o kojoj ova knjiga govori, te da će okrenuti novu stranicu u odnosu spram svoga Gospodara vraćajući se i kajući Mu se. Knjiga sadrži veliko dobro u smislu zastrašivanja onih koji ostavljaju ovaj veliki farz ili ga lijeno i nehatno obavljaju, kao i u smislu podsticanja na obavljanje istog. Zatim, govori o propisu namaza i podstiče na obaveznost njegovog obavljanja onako kako nam je to dostavio Božiji odabranik , kada je rekao: "Klanjajte onako kako ste mene vidjeli da klanjam." Bilježi ga Buharija.

Download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!