Sunday, May 2, 2010

Šta je sve žena obavezna pokriti u namazu ?


Prenosi se od Aiše (neka je Allah, dželle šanuhu, zadovoljan njome) da je Vjerovjesnik (sallallahu alejhi ve sellem) rekao:"Allah (dželle šanuhu) ne prima namaz punoljetne žene ako nema mahrame" (bez pokrivanja glave i vrata). Hadis prenose peterica osim Nesa'ija, a Ibn Huzejme ga smatra autentičnim.

U hadisu se misli na punoljetnu ženu, a upotrijebljen je termin ha'id (žena sa menstruacijom) s obzirom da se menstruacija javlja kod punoljetnosti a pod mahramom se misli na nešto što će prekriti glavu i vrat.

Njega prenosi i Taberani u djelima Sagiru i Evsatu u verziji Ebu Katadea riječima: "Allah (dželle šanuhu) neće prihvatiti od žene namaz sve dok ne pokrije svoj ukras (zinet), niti od punoljetne djevojke služavke sve dok ne pokrije mahramom glavu i vrat."
Pod pojmom neprihvatanja misli se negiranje valjanosti odn. ispravnosti namaza.
U hadisu se spominje: ... bez mahrame... što ukazuje da je žena obavezna pokriti ono što pokriva mahrama ili šal.
Prenosi se od Ummu Seleme (neka je Allah, dželle šanuhu, zadovoljan njome) da je pitala Vjerovjesnika (sallallahu alejhi ve sellem): "Da li žena može klanjati sa jednom košuljom i mahramom - šalom, bez donjeg veša, i Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) reče: Ako je košulja duga da prekriva njezina stopala." (Bilježi Ebu Davud, a imami smatraju da je hadis mevkuf, ostao pri ashabu.)


Ovo ukazuje da je za ženu neophodno da u namazu pokrije glavu i vrat, kao što govori hadis o šalu/mahrami, zatim prekrivanju i ostalog dijela tijela do stopala, kao što govori hadis Ummu Seleme. Ženi je dozvoljeno da otkrije svoje lice, jer nigdje se ne govori o njegovom pokrivanju u namazu. Ovo predaja je takođe dokaz za onoga koji nije izuzeo stopalo iz stidnih dijelova tijela žene, jer hadis ukazuje da se to ne izuzima.

Ovaj hadis prenose Malik i Ebu Davud, ali kao mevkuf. Riječi ovog hadisa koji se prenosi od Ahmeda b. Zejda Kunfuza, od njegove majke, da je ona pitala Ummu Selemu:" U kakvoj odjeći će žena klanjati, pa joj je odgovorila: Klanjat će sa mahramom (šalom) i u dugoj haljini." To je haljina žene koja pokriva njezino tijelo i njezine noge, pa se i kaže sabig (duga, prostrana), ako se proteže odozgo pa do dolje.

Odjeća ne smije biti uska,tako da se stidna mjesta ocrtavaju,ili tanka, tako da se poznaje boja kože ispod nje.Namaz u takvoj odjeći nije dozvoljen.