Friday, October 8, 2010

Poslanici i Objave u Svjetlu Kurana i Sunneta - Omer Sulejman El-Eškar

Prvo poglavlje sadrži osam dijelova.
U prvom dijelu se nalazi definicija 'poslanika i vjerovjesnika' i razlike između ova dva pojma,zatim obaveza vjerovanja u poslanike i vjerovjesnike,broj poslanika, kao i imena poslanika i vjerovjesnika koji su spomenuti u Kuranu i sunnetu.
U drugom dijelu je autor pojasnio nužnost i potrebu za poslanicima i objavama, kao i to da je nemoguće da se čovjek svojim razumom učini neovisnim od Allahove objave i Njegovog Šerijata.
U trećem dijelu se govori o zadaćama i misijama poslanika.
U četvrtom dijelu je pojašnjen način na koji Allah podučava Svoje poslanike i vjerovjesnike, a to je objava,zatim stupnjevi objave kao i način na koji melek dolazi poslaniku.
U petom dijelu su opisane karakteristike poslanika, pojašnjavajući da su oni ljudska bića, i šta to podrazumijeva.
U šestom dijelu se opširnije govori o nepogrešivosti poslanika, i u čemu se manifestuje. Takođe su spomenut stvari u kojima nisu sačuvani od greške, kao i stavovi pojedinih sekti, njihova mišljenja te neispravnost njihovih tvrdnji.
U sedmom dijelu je autor opširno pojasnio dokaze poslanstva, kako dokaze poslanstva prijašnjih poslanika, ali je ponajviše govorio o dokazima poslanstva Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem.
U osmom dijelu su pojašnjene odlike vjerovjesnika kao i prednosti jednih nad drugima.

U drugom poglavlju se govori o nebeskim objavama,vjerovanju u njih kao i usporedba poslanica.

Download link: Download
desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni Download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!