Wednesday, January 19, 2011

Šaljenje

Ebu Hurejre prenosi da su rekli Alejhisselamu:

— Allahov Poslaniče, pa ti se s nama šališ.
— Ali uvijek govorim samo istinu. (Tirmizi 1990, Ahmed 2/360 i El-Bejheki u Es-Sunenu 10/248.)

Enes b. Malik kazuje: "Dođe Vjerovjesniku, neka je mir i blagoslov na njega, neki čovjek, tražeći da mu da devu za jahanje, pa mu Alejhisselam reče:

— Dat ću ti da jašeš potomka deve.
— Allahov Poslaniče, šta mogu s njim? — s čuđenjem upita.
— Pa zar svaka deva nije nečiji potomak?! — reče Alejhisselam. (Ebu Davud 4998 i Et-Tirmizi 1991)

Bekr b. Abdullah priča: "Vjerovjesnikovi drugovi znali bi se gađati lubenicom, ali bi u ozbiljnim situacijama pokazivali svoju muškost."

Ibn Ebu Mulejke priča: "Aiša se našalila pred Allahovim Poslanikom neka je mir i blagoslov na njega, pa njena majka reče: — Allahov Poslaniče, neke su doskočice poput strelica.
— Čak i neke šale — reče Alejhisselam"
Enes b. Malik priča: "Kad je Vjerovjesnik, neka je mir i blagoslov na njega, došao kod nekih svojih žena — a među njima je bila i Ummu Seleme — reče: — Polahko, Endžeše, polahko vodi staklenice."


Kaže Ebu Kilabe: "Da je neko drugi umjesto Vjerovjesnika, neka je mir i blagoslov na njega, izgovorio ove riječi (Vodi staklenice...'), zamjerili bi mu." (El-Buhari 6149, Mu-1323 i El-Bejheki 10/199)

Šaljenje s djecom

Enes b. Malik priča: "Vjerovjesnik se, neka je mir i blagoslov na njega, toliko šalio s nama da bi znao kazati mome mlađem bratu:' Umejr, gdje je ptić?' " (El-Buhari 6203, Muslim 2150 i Ibn Madždže 4269)

Ebu Hurejre priča: "Vjerovjesnik je, neka je mir i blagoslov n njega, uzeo Hasana - ili Husejna - za ruke, stavio njegove noge na svoj i rekao mu: 'Penji se.'" (Ahmed 2/787 i Ibn Ebu Šejbe 6/380)