Wednesday, April 7, 2010

Talkin nakon ukopa

Neki učenjaci i Eš-Šafi smatraju da je mustehab učiti talkin umrlome nakon ukopa, prema predanju Seida ibn Mensura od Rašida ibn Sa'da, Damre ibn Habiba, El-Hakima ibn Umejra (ovo su tabi’ini), koji kažu:

"Kada se izravna kabur nad mejitom, i ljudi se počnu razilaziti, mustehab je izgovoriti iznad kabura: 'O ti i ti, reci: 'La ilahe illallah. Ešhedu en la ilahe illallah (tri puta). O ti i ti, reci: 'Moj Gospodar je Allah. Moja vjera je islam. Moj Poslanik je Muhammed, s.a.v.s." Zatim će otići."
Hafiz Ibn Hadžer ovo predanje navodi u Telhisu, bez ikakvog osvrta.

Ebu Umama je rekao: "Kada neko od vaše braće umre, i kada izravnate zemlju na njegovom mezaru, neka jedan od vas stane kod glave umrloga i neka kaže: 'O ti, sine te!' On će ga čuti, ali neće odgovoriti. Zatim neka kaže: 'O ti, sine te!' On će se podići u sjedeći položaj. Zatim neka kaže: 'O ti, sine te!' On će reći: 'Uputi me, Allah ti se smilovao', ali vi to nećete čuti. Tada treba reći: 'Sjeti se onoga što si rekao na izlasku s ovog svijeta: da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov poslanik. Da si zadovoljan što ti je Allah gospodar, islam vjera, Muhammed poslanik i Kur'an vodič. Munker i Nekir uzet će se za ruke i reći: 'Idemo odavde, nemamo šta raditi kada umrlome govore šta će reći.' Neko reče: 'Božiji Poslaniče, ako se ne bude znalo ime njegove majke?' On reče: 'Pripisat će ga njegovoj majci Havi: O ti, Havin sine!'"(Hadis navodi Et-Taberani)


Hafiz u Telhisu kaže: "Sened ovog hadisa je dobar. Kao jakog karakterizira ga Ed-Dija u svojim Ahkamima. U senedu se nalazi Asim ibn Abdullah, koji je slab."

El-Hejsemi, nakon citiranja ovog hadisa, kaže: "U senedu ovog hadisa nalazi se više za mene nepoznatih prenosilaca."

En-Nevevi kaže: "Ovaj hadis, iako je slab, treba prihvatiti. Stručnjaci za Hadis i drugi učenjaci smatraju da treba tolerirati hadise o vrlinama, podsticanju i upozorenjima. Podupiru ga druga, vjerodostojna predanja: 'Molite da ga učvrsti' i oporuke Amra ibn el-Asa. Sirijci i dan-danas postupaju ovako. Poznato mišljenje malikija i nekih hanbelija jeste da je talkin mekruh."

El-Esrem kaže: "Pitao sam Ahmeda: 'Ovaj njihov postupak prilikom ukopavanja mejita, kada čovjek izgovara: 'O ti i ti?' Ahmed odgovori: 'Nisam vidio da iko to radi, osim Sirijaca, kada je Ebu el-Mugira umro.'" Ebu Bekr ibn Ebu Merjem prenosi da su njihovi učitelji to radili. Ismail ibn Ajjaš prenosi to, misleći na hadis Ebu Umame.