Thursday, November 11, 2010

Bistro more pobožnosti i suptilnosti - Ahmed Ferid

Prava sreća je u blaženstvu srca, a nesreća u njegovoj izopačenosti. Ono istinsku sreću nalazi samo u vjerovanju u Allaha i jedino je, kao što veli Uzvišeni, smireno kada Mu je pokorno i kada Ga pomene: Oni koji vjeruju i čija se srca, kada se Allah pomene, smiruju - a srca se, doista, kada se Allah pomene, smiruju! (Prijevod značenja Er-Ra'd, 28.). Iz navedenog je, dakle, jasno da put do sreće leži u vođenju računa o srcu, njegovom čuvanju, njegovanju i liječenju od oboljenja, kako bi se moglo odazvati svome Gospodaru. Prema tome, uspio je onaj kome Allah pomogne, a propao onaj koga On ostavi bez Svoje podrške i upute.

Poglavlja knjige:
Iskrenost i slijeđenje sunneta (iskrenost;smisao namjere;značaj namjere;slijeđenje sunneta;o pokuđenosti novotarija i onih koji ih uvode; značaj znanja i učenjaka;Stanja i vrste srca (vrste srca;šejtanovi prilazi srcu;znaci bolesti srca;znaci zdrava srca)
Uzroci bolesti srca i njegovi štetni otrovi (prekomjerni govor; govor koji se ne tiče; ogovaranje;prenošenje tuđih riječi; hvaljenje;prekomjerno zagledanje; pretjerano druženje;pretjerivanje u jelu; pretjerano spavanje; Kako se održava život srca i šta je njegova korisna hrana ?(sjećanje na uzvišenog Allaha i učenje Kur'ana;traženje oprosta (istigfar); dova; pravila lijepog ponašanja prilikom upućivanja dove; blagosiljanje vjerovjesnika; noćni namaz (kijamu-l-lejl); Stanja duše i ispitivanje njene savjesti (ispitivanje savjesti duše;koristi od preispitivanja savjesti duše; bolest licemjerstva;bolest oholosti;bolest samoljublja)
Pokajanje;Pozivanje na dobro i odvraćanje od zla;Borba na Allahovu putu ;Zuhd /odricanje;Strpljivost i Zahvalnost;Strah i Nada;Oslanjanje na Allaha;Zadovoljstvo;Ljubav prema uzvišenom Allahu;Gubitak nade u dug život i priprema za smrt;Sjećanje na smrt;Uživanje i kazna u berzahu;Sudnji dan;Džennet i

Download link: Download
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download
ili posjeti
is where my documents live!