Saturday, November 6, 2010

Iskoristimo najvrijednije dane kod Allaha


Uzvišeni Allah je odlikovao deset dana zul-hidždžeta nad ostalim danima. Ti dani su najbolji dani kod Allaha. Buhari u svome Sahihu bilježi od Ibn Abbasa, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

"Nema dana u kojima je dobro djelo draže Allahu od ovih deset dana." Upitali su: "Čak ni džihad na Allahovu putu?" Rekao je: "Čak ni džihad na Allahovu putu, osim ako čovjek izađe sa svojim životom i imetkom i ne vrati se ni s čim od toga. "( Buhari (2/382,383), Ebu Davud (2438),Tirmizi (757) i Ibn Madže (1727) .

To je deset dana kojima se Allah zakleo riječima:
وَالْفَجْرِ وَلَيَالٍ عَشْرٍ
"Tako mi zore, i deset noći" (El-Fedžr, 1-2).

Zato je pohvalno u njima što više izgovarati tekbir (Allahu ekber), tehlil (la ilahe illallah) i tahmid (el hamdulillah), kao što je rekao Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem:

"U njima što više činite tekbir, tehlil, i tahmid (zahvalu)."

Ovaj hadis bilježi imam Taberani u El-Kebiru, (3/110/1) od Ibn Abbasa kao merfu' predanje: "Nema vrednijih dana kod Allaha, niti da su djela u njima draža Allahu, od deset dana (zul-hidždžeta), pa u njima puno učite tesbih (subhanallah), tahmid, tehlil i tekbir." (El-Munziri u svome djelu Et-Tergibu vet-terhib (2/24), ovaj lanac prenosilaca smatra dobrim, a El-Hejsemi u El-Medimen (4/17) kaže: "Njegovi prenosioci su prenosioci autentičnih predanja."



Deset dana zul-hidždžeta su odabraniji zbog njegovih dana jer su u njima Kurban-bajram, dan Arefata i dan pojenja. „Dan pojenja“ (Jevmu tervije), je osmi dan zul hidžeta a nazvan je tako jer su hadžije taj dan pojili svoje deve i uzimali vodu pripremajući se za odlazak na Arefat.Dan Arefata je deveti dan zul hidždžeta i tada hadžije obavljaju sastavni dio hadždža - boravak na brdu Arefat.

Imam Muslim u svome Sahihu (1162) bilježi predaju od Ebu Katade el-Ensarijje, radijallahu anhu: "Upitan je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, o postu na dan Arefata, pa je rekao: 'Oprašta (grijehe) za prošlu i iduću godinu.*'"

*Ovdje se misli na male grijehe, jer onaj ko počini neki od velikih grijeha, za taj grijeh mora učiniti iskreno pokajanje Allahu (tevbu).