Tuesday, November 16, 2010

Riječi podsticaja...

Rekao je Imam al-Adžuri, rahimehullah: „Takva osoba (hafiz) treba učiniti Kur’an fontanom svoga srca, ispravljajući njime ono što se iskvarilo u njemu.Treba preuzeti osobine Kur’ana i ukrasiti sebe sa lijepim karakterom kojim će se izdvojiti i razlikovati od drugih ljudi koji niti uče, niti pamte Kur’an“.

„Kada govori, govoriće sa znanjem a ako šuti, šutjet će sa znanjem.Ne upušta se u stvari koje ga se ne tiču jer se više boji svoga jezika od svoga neprijatelja.On drži svoj jezik u zatvoru kao što bi zatvorio svog neprijatelja kako bi bio siguran od njegova zla i zla njegovih posljedica.Njegovo lice je ugodno (odn. ljupko, simpatično) a njegove riječi slatke. (Akhlaq Hamalat al-Kur’an, Abu Bakr al-Adžuri (str. 154)

Rekao je Hasan el Basri, rahimehullah: „Doista su oni prije vas na Kur’an gledali kao na pisma koja im je njihov Gospodar slao, zbog toga su ih pomno iščitavali i o njima razmišljali noću i nedostajala su im danju!" (Al-Tibyan fi Adab Hamalat al-Kur’an, Imam al-Nawawi)

Rekao je Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu: „Držite se Kur’ana! Učite ga i podučavajte njemu svoju djecu jer ćete doista biti pitani i nagrađeni za to a Kur’an je dovoljan kao opomena pametnom“. (Mashkal al-Athar, Imam al-Tahawi)

Rekao je Ibn Mesud, radijallahu anhu: „Doista su srca poput posuda (t.j.napravljena da prihvataju stvari) pa ih zaokupirajte Kur’anom a ne zapošljavajte ih nečim drugim mimo njega". (Musannaf Ibn Abi Shaybah)


Ibn Omer, radijallahu anhu je rekao: „Prva stvar koja uzvisuje (osobu) u ibadetu je Tahajjud (noćni namaz) i učenje u njemu razgovjetnim glasom“. (Khalq Af’al al-’Ibad)

Rekao je Abdullah ibn Mubarak, rahimehullah: „Pitao sam Sufjana es Sewrija: „Kada čovjek ustane da klanja šta treba namjeravati svojim učenjem i namazom ?“ Rekao je: „Treba namjeravati time da moli i preklinje svog Gospodara“. (Ta’dhim Qadr al-Salah)

Rekao je Hasan al Basri, rahimehullah:“ Držite se Allahove knjige, slijedite ono što je u njoj i postanite oštroumni pomoću nje“.Zatim je rekao:“Neka se Allah smiluje čovjeku koji se preda Knjizi i radi po njoj, pa ako su njegova djela u skladu sa Allahovom Knjigom, on zahvaljuje Allahu a ako njegova djela nisu u skladu sa Allahovom Knjigom, on sebe ukori i vrati se sa male udaljenosti“. (t.j. brzo uvidi svoju grešku pa ne odluta daleko)

Rekao je imam al-Adžuri, rahimehullah:“ (O ljudi), Zar ne vidite kako vaš Gospodar, Najdarežljiviji, podstiče Svoja stvorenja da razmišljaju i uzmu pouku iz Njegovih riječi? Ko god razmišlja o Njegovim riječima upoznaće Svoga Gospodara,Uzvišenog i upoznaće veličinu Njegove Snage i Moći.Spoznaće Njegovu neizmjernu blagodat prema vjernicima i spoznaće ono čime ga je Njegov Gospodar obavezao da Ga obožava, tako da se on pridržava naređenih djela, i upozorava sebe onim na šta ga je Njegov Gospodar upozorio, i želi samo ono što mu Njegov Gospodar želi.“ „I ko god posjeduje ove osobine prilikom učenja Kur’ana ili slušanja učenja od strane drugog onda je za takvog Kur’an lijek.On se obogaćuje ali ne sa imetkom, slavljen je ali ne od ljudi, i on je smiren i spokojan kada su drugi usamljeni.“ (Akhlaq Hamalat al-Kur’an str. 109)

Rekao je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:“Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur’an i njemu druge podučava." (Hadis bilježi el-Buhari)

Ebu Abdurrahman es-Sullemi, rahimehullah je rekao:“Ovo je razlog (t.j. ovaj hadis) što sam ostao da sjedim na ovom mom mjestu ovdje“. (On je sjedio i podučavao u glavnoj Džamiji od vremena halife Osmana, radijallahu anhu do vladavine Hadždžadža ibn Jusufa)

Omer ibn Abdul-Aziz je pisao svojim službenicima da ne postavljaju nikoga kao namjesnike osim Ehlul-Kur’an (hafizi Kur'ana).Službenici su mu odgovarali:“Postavili smo Ehlul-Kur’an za upravitelje ali smo uvidjeli da su (neki) nepouzdani! Pa im je On odgovorio:“Ne postavljajte za upravitelje nad svjetom nikoga osim Ehlul-Kur’an.Ako u njima nema dobra onda je još preče da nema dobra u drugima mimo njih.“ (Al-Aadab al-Shar’iyyah, Ibn Muflih al-Maqdisi)

جعلنا الله وإياكم من صالحي أهل القرآن