Wednesday, April 24, 2013

Blagodati čitanja kazivanja o selefima



 „Ne pitaj šta svijetu treba. Pitaj šta je tebi potrebno da oživiš. Zato što je ono što je svijetu potrebno ljudi koji su oživjeli“. Howard Thurman


„...Doista, kazivanja o ispravnim prethodnicima su jedan od najboljih načina ugrađivanja lijepih vrlina i karakteristika u dušu, i oni te održavaju da izdržiš sve nedaće i prepreke radi ovih plemenitih i uzvišenih ciljeva, motivišu te da oponašaš one koji su podnijeli žrtvu i pokazali hrabrost, sve samo kako bi se uspeli do najviših i najplemenitijih stepena.

Iz tog razloga su neki od učenjaka selefa rekli: „Kazivanja su vojska od Allahovih vojski. Allah čuva srca svojih štićenika putem njih.“ Dokaz ovome su riječi iz Allahove knjige: I sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo.(Hud, 120)

Ebu Hanifa, Allah bio zadovoljan sa njim, je rekao: „Kazivanja o učenjacima i njihovim dobrim osobinama su mi draže od mnogo fikha, jer se u njima spominju ponašanja i karakter ovih ljudi. Dokaz ovome su Allahove riječi: Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov Pravi put“. (Al-Anam, 90) i Njegove riječi: „U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni“. (Jusuf, 111)


U uvodu 'Lukat fi Hikajat as-Salihin’ od Ibn Dževzija se kaže: „Malik ibn Dinar je rekao: 'Ova kazivanja su pokloni iz Dženneta', a al Džunejd je rekao: 'Ova kazivanja su vojska od Allahovih vojski. Putem njih On jača vjeru onih koji tragaju za uputom.' Pa mu je rečeno: 'Imali dokaza za ovo?' On odgovori: „I sve ove vijesti koje ti o pojedinim događajima o poslanicima kazujemo zato su da njima srce tvoje učvrstimo.(Hud, 120) 

Neko drugi je rekao: 'Čitaj što više ovih kazivanja, jer su oni dragulji i možda sadrže sam dragulj.'“

Oni su dragulji na način da su sasvim dovoljni od dugog govora zbog jezgrovitog načina na koji ilustriraju opisano, a možda sadrže i sam dragulj u smislu da ovim kazivanjima nije neophodno ništa više od onoga što je rečeno i za koncept koji se koristi kako bi se opisao.

Ibn al-Dževzi takođe kaže u uvodu ‘al-Muntazam fi Tarih al-Muluk vel-Umam’: „Znaj da čitanje ovih kazivanja i istorije donose mnoge koristi. Najvažnija je da je to način na koji možemo naučiti o najzadivljujućim stvarima, značajnim u istoriji, manifestaciji sudbine i dolaženje do činjenica.Duša doživljava smiraj kada dođe do činjenica.Ebu Amr bin al-Ala pripovjeda da je rečeno čovjeku od Bekr ibn Va'ila koji je ostario i nije više uživao u hrani, piću ili ženidbi: „Da li žudiš za smrću?“ On reče: „Ne“, zatim je bio upitan „Šta je to ostalo tebi u čemu bi uživao na ovome svijetu?“ On odgovori: „Slušanje ovih zadivljujućih kazivanja.“

Najbolji način da ojačaš svoju odlučnost, motivišeš svoj um, podstakneš svoj talent, povećaš svoju volju, izgradiš svoj karakter na jedan smiren i  spokojan način bez ikakve zapovjedi ili zabrane, uzdigneš se da se baviš sa najljepšim pitanjima, uzvisiš sebe iznad beznačajnih i slijediš put ispravnih prethodnika je da čitaš biografije ovih ambicioznih i ispravnih učenjaka, da zastaneš i pogledaš na priče ovih velikih ljudi, da konstantno otkrivaš vrline ovih dobrih učitelja, i da postaneš blizak ovim brilijantnim i pravim učenjacima slave...“

Safahat min Sabr al-Ulema