Monday, April 1, 2013

Putovanje...

Doista vjerujem da ljudi nekad uđu u naše živote i mi u njihove iz određenog razloga. Ukrštamo puteve sa individuama kako bi nam pomogli ili kako bi mi njima pomogli ili da oboje naučimo jedan od drugog na ovaj ili onaj način.

Možda susrećemo ljude kako bi mogli vidjeti svijet njihovim očima što automatski otvara naš um i proširuje ga u različite dimenzije. U tom procesu postajemo ponizni ali istovremeno i uzdignuti. Ponekad se mi mjenjamo.

Možda nas Allah stavlja ne nečije drugo putovanje kako bi uzeli udio u njihovim životnim događajima, njihovim uspjesima i dostignućima, njihovim testovima i iskušenjima, njihovoj radosti i tugi, njihovom životu i smrti.

Ne smijemo odbaciti bilo koju našu vezu, niti prijatelja ili stranca, traži dobro u svim ljudima, uči od njih i budi zahvalan za svakoga i sve s čim ukrštaš puteve u životu na ovom svjetu. Iskoristi sve što život baci na tebe i učini ga sredstvom koje će te vratiti Allahu, azze we džell.

Ponekad nas život povede na uzbudljivo i nevjerovatno putovanje, i na neki način izgleda kao film. Stvari se odvijaju brzo sa različitim karakterima, radnja se mjenja a poglavlja se završavaju samo kako bi iznova počeli, postoje obrti i preokreti koji te stalno ostavljaju da pogađaš šta će se desiti.


Ponekad kao da prolazimo kroz različita Kur'anska kazivanja, u raznim periodima naših života preuzimamo ulogu nekog od poslanika, prolazimo kroz njihova iskušenja koja su imali. Bit će teško jer ti nisi poslanik tako da ćeš prolaziti kroz razna stanja i bit će sve teže i teže dok ne postane lakše. Bit će bolje ali prvo moraš proći kroz teške trenutke. Možda u cjeloj toj borbi izgubiš samog sebe ili tvoj život bude na neki način uništen ali ti si bio na pravoj strani, borio si se za ispravnu stvar, za istinu, za dobro.Bio si u ulozi onoga koji dostavlja i brani poslanicu a ne onih koji su ustali protiv nje, koristili spletke i obmane kako bi te spriječili i odvratili od tog dobra.

Jednog dana će putovanje doći do kraja. Poglavlje će se zatvoriti a scena završiti. Svi karakteri će napustiti i na tvoju knjigu ovoga života će se staviti pečat. Molimo Allaha da nam podari dobar završetak poslednjeg poglavlja naših života.Amin

"Put ka Allahu je dug. Najvažnija stvar nije da stigneš do kraja već da umreš dok si na tom putu”.