Wednesday, April 3, 2013

Ne dozvoli da te preoptereti...

Pripovjeda se da je čovjek koji je bio preopterećen brigama otišao kod mudrog čovjeka i rekao: “Došao sam kod tebe jer nisam mogao naći izlaz iz problema u kojima se nalazim”. Mudrac mu reče: “Postaviću ti dva pitanja i želim da mi na oba odgovoriš.” Čovjek reče:”Pitaj”.

On ga upita, “Da li si došao na ovaj svijet s tim problemima?”
Odgovori, “Ne!”.
On ga upita, “Hoćeš li napustiti ovaj svijet ponijevši sve te probleme sa sobom?”
Odgovori, “Ne!”

On mu reče, “Stvar sa kojom nisi došao niti sa kojom ćeš otići...prigodnije je da ti ne oduzima svu tu energiju od tebe niti da te opterećuje toliko. Budi strpljiv po pitanjima ovoga svijeta i neka tvoj pogled ka nebesima bude duži od tvog pogleda ka zemlji i uskoro ćeš imati ono za čim žudiš.”

Imam Malik je rekao: “Ne gledajte na grijehe ljudi kao da ste gospodari, već gledajte na svoje grijehe kao da ste robovi. Imajte milost prema ljudima u iskušenju i nedaćama i hvalite Allaha za svoje blagostanje i nikad ne recite, “Ova osoba je od stanovnika Vatre a ova je od stanovnika Dženneta”. Ne budite oholi prema grješnicima već tražite od Allaha da im podari uputu.”

Ne lišavajte nekoga nade jer je možda to jedino što imaju u tom trenutku.Budite od onih koji hrabre, budite prijatelj koji nadahnjuje, rodjak koji podržava i stranac koji je ljubazan. Ulijevajte ljudima nadu jer im je možda to sve što imaju kako bi izdržali a zauzvrat će vam Allah ispuniti vaše nade i pomoći vas da uspijete...”