Friday, April 5, 2013

Usvoji kretanje prirode

Usvoji kretanje prirode, njena tajna je strpljenje. (Ralph Waldo Emerson)

Uzvišeni kaže:

وَاللَّيْلِ إِذَا عَسْعَسَوَالصُّبْحِ إِذَا تَنَفَّسَ
i noći kad ona veo diže, i zorom kada diše – (At-Taqwir, 17-18)

Uzvišeni Allah se kune smjenom noći i dana ali je veoma zanimljivo kako On opisuje ovu smjenu i glagole koje koristi...

Noć je opisana kao عَسْعَس [`as`asa], što znači da dolazi veoma sporo `As`asa je kako bi opisao nekoga koji ide sa oprezom...kao kada hodaš u mračnoj sobi – činiš to polahko, oprezno i korak po korak.
Dan/zora je opisana kao تَنَفَّس [tanaffasa]; jedno od značenja je takođe postepen pristup (drugo značenje je “disati”) Zora isto tako sviće u veoma sporom, postepenom načinu i osijava nebo dio po dio.


Na ovoj tačci vidimo ogromnu korist i Uzvišeni Allah nam privlači pažnju na ovo sporo kretanje i odvijanje stvari kako bi nas naučio nečemu veoma važnom: Umjeću strpljenja.


Subhan’Allah. Koja istina… Priroda je veoma strpljiva. Pogledaj oko sebe, ništa se ne dešava preko noći. Svaki proces ide svojim tokom. Svaka biljka rodi nakon određenog stadija rasta, svaka kap kiše se spusti nakon dugog skrivenog procesa u oblacima, svako drvo i cvijet poraste i procvjeta nakon nekog vremena i ako bi se bilo koji od ovog procesa ubrzao za tren, krajnji rezultat ne bi donio nikakvog ploda.


Ne možeš natjerati cvijet da procvijeta prije njegovog vremena. Ne možeš natjerati gusjenicu da se pretvori u leptira prije njegovog vremena. Isto tako ne možeš dočekati budućnost i sve njene misterije bez da prođeš kroz sadašnjost i pokupiš njene dragulje.


Zato pričekaj sva svoja pitanja. Nakon svake tamne noći, zora će svanuti. I da, svitaće sporo ali kroz taj spori proces, udahnuće život u tamu dok je ne nestane.Kao što kažu, “Usvoji kretanje prirode, njena tajna je strpljenje.”




لَا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذَٰلِكَ أَمْرًا
Ti ne znaš, Allah može poslije toga priliku pružiti. (Talak,1)

Zato kakva god tvoja situacija bila i u kakogod teškoj situaciji se ummet nalazio, Allah će dati da se desi nešto što će promjeniti to stanje.Neka to bude naša tačka utjehe i smiraja tokom teških dana. Kao što pjesnik kaže:

“Neka stvari teku svojim određenim tokom,
i ne spavaj osim sa čistim mislima.
Između treptaja oka i njegovog otvaranja,
Allah mjenja stvari iz jednog stanja u drugo.