Tuesday, April 9, 2013

Svjetlo istine

إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَاتٍ لِلْمُتَوَسِّمِينَ
to su, zaista, znaci za one koji posmatraju... (Al-Hidžr,77)

 Vjera vodi čovjeka da se čvrsto pridržava istine i da je slijedi u svim vremenima  i  zbog toga ga ništa ne sprečava da uzme pouku i vidi znakove koje ga vode ka istini i da radi po njoj. Isto tako vjera služi da se očuva fitra, da namjera bude čista i ispravna. Ko god bude poput ovoga imat će koristi od znakova a ko god ne posjeduje ova svojstva odbijaće istinu i neće je slijediti.Štaviše takav će iskazivati  neprijateljstvo prema sljedbenicima istine i borit će se protiv nje a da toga neće biti ni svjestan.

 Uzvišeni Allah nam isto tako kaže da je nevjerstvo to što sprečava nevjernika da povjeruje u Poslanika i istinu sa kojom je došao. Istina je jasna i jednostavna, Njegovi znakovi su očiti, ali uprkos tome nevjerstvo sprečava nekoga da je vidi i da je slijedi.

 Postoji razdaljina između djela i srca. Duž te razdaljine se nalaze određene prepreke koje sprečavaju djelo da dopre do srca pa tako imamo slučaj da čovjek čini dosta dobrih djela ali ništa ne dopire do njegovog srca od ljubavi, straha i nade, odvojenosti od ovoga svijeta ili nade i čežnje za ahiretom.On ne posjeduje svjetlo pomoću kojeg može razlikovati između Allahovih prijatelja i Njegovih neprijatelja , između istine i laži i u njemu nema snage.Da su posljedice dobrog djela došle do njegova srca ono bi sjalo i odskočilo naprijed, vidio bi istinu i zabludu onakvim kakvi su u stvarnosti i posjedovao bi sposobnost da razlikuje između Allahovih prijatelja i Njegovih neprijatelja.