Wednesday, March 3, 2010

'O vjernici, brinite se o sebi...


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنْفُسَكُمْ ۖ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ
'O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao.'" (El-Maide, 105.)

Bilježi se u Sunenu Ebu Davuda, Ibn Madže i Tirmizija od Ebu Salebija da je bio upitan: "Šta kažeš za ovaj ajet 'O vjernici, brinite se o sebi...” pa je rekao : "Pitao sam o njemu stručnjaka, tj. Ibn Abbasa pa mi je rekao: 'Tako mi Allaha, pitao sam o njemu Poslanika, alejhis-selam, pa je rekao: 'Naređujte dobro i sprečavajte zlo sve dok ne vidite da se škrtost obožava, strasti slijede, dunjaluku daje prednost i da je svako svojim mišljenjem zadivljen. Tada se brini samo o sebi i okani se svjetine." (Hasen,El-kabidune’alel džemri,Ibn Redžeb)

Abdullah ibn Amr kaže: "Sjedjeli smo kod Poslanika, alejhis-selam, kada je govorio o smutnji, pa nam je rekao: 'Kada vidite ljude kako zanemaruju svoje ugovore i kada im pomanjka povjerenja i kada budu ovako (pa je isprepleo svoje prste).' Ja mu rekoh: 'Kako da se ponašam tada, dabogda me Allah učinio tebi najprečim?' On odgovori: 'Drži se svoje kuće, pazi na svoj jezik, radi ono što znaš da je dobro a kloni se onoga što znaš da je loše i brini se samo o sebi i okani se običnog svijeta."(Ebu Davud,4343)

Prenosi se da su neki od ashaba o ajetu: "O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao..." (El-Maide, 105) rekli: "Još njegovo značenje nije došlo, ono će doći neposredno pred Sudnji dan."



Ibn Mesud, radijallahu anhu, rekao je: "Kada se vaša srca i mišljenja raziđu, i kada se podijelite u grupe mnoge, i kada se međusobno sukobite, neka se čovjek sam sebi obrati. To je tumačenje ovog ajeta." Ibn Omer, radijallahu anhu, kaže: "Ovaj se ajet odnosi na one poslije nas. Kada budu govorili, njihov se govor neće prihvatati."

Džubejr ibn Nufejr prenosi da su neki od ashaba govorili: "Kada vidiš kako ljudi škrtare, slijepo strast slijede, i kada svako bude impresioniran svojim razmišljanjem, onda povedi brigu o sebi. Neće ti naškoditi onaj koji je zalutao ako si ti na Pravom putu."

Mekhul, rahimehullah, kaže: "Njegovo značenje još nije došlo. Kada se savjetodavac prestravi a savjetovani odbije bilo kakav savjet, povedi brigu o sebi. Neće ti naškoditi onaj koji je zalutao ako si ti na Pravom putu." Sve spomenuto odnosi se na one koji nisu u mogućnosti naređivati dobro ili se boje posljedica koje mogu proisteći iz toga. Takvom čovjeku to nije obaveza. Izjava Ibn Omera jasno govori da ukoliko opommjač shvati da se njegovo opominjanje neće prihvatiti, dužnost naređivanja dobra i preporučivanja zla spada s njega. A o tome je preneseno predanje i od Ahmeda. Imam Evzai, rahimehullah, rekao je: "Upozoravaj onog za koga smatraš da će to prihvatiti od tebe.“