Monday, February 1, 2010

Bolest i Lijek - Ibn-Kajjim el-Dževzijje


ZA SVAKU BOLEST POSTOJI LIJEK

U Buharijevom Sahihu je zabilježen hadis koji Ebu Hurejre prenosi od Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a koji glasi: "Allah nije spustio bolest, a da za nju nije dao i lijek" (Buhari,5678; Ibn Madže,3439)

Muslimov Sahih navodi hadis Džabira b. Abdullaha da je Božiji Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Za svaku bolest postoji lijek. Ako se upotrijebi pravi lijek, bolesti nestaje, uz Allahovu odredbu". (Muslim,2204; Ebu Davud,3874)

Ahmed u svome Musnedu bilježi hadis u kojem Usame b. Šurejk prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Za svaku bolest Allah je stvorio lijek. Taj lijek neki znaju, a neki ne znaju" ( Ahmed,Musned,7988)

U drugoj verziji se kaže; "Allah je za svaku bolest spustio lijek i preventivu, osim za jednu". "Koja je to bolest?" - upitaše ashabi. "Starost", odgovori Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Tirmizi kaže da je ovo vjerodostojan hadis)

Ovo se tiče bolesti srca, duše i tijela, te na liječenje tih bolesti. Božiji Poslanik je neznanje nazvao bolešću, a znanje je učinio lijekom za tu bolest.

Download link: DOWNLOAD
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!