Sunday, January 31, 2010

Poslanikov savjet Ibn Abbasu - Ibn Redžeb El-Hanbeli

Od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: "Jednog dana sam bio iza Allahovog Poslaniika, alejhis-selam, pa mi reče: "Mladiću, podučiću te nekim riječima: "Pazi Allaha, Allah će te čuvati; pazi Allaha, imat ćeš Ga stalno pri ruci. Kada moliš, moli Allaha; ako tražiš pomoć, traži je od Allaha. Znaj, da kada bi se čitav narod sakupio da ti pomogne u nečemu, ne bi ti mogli pomoći osim samo onoliko koliko ti je to već Allah propisao. A također, kada bi se sakupili da ti nanesu neku štetu, ne bi ti mogli nauditi više osim onoliko koliko ti je to Allah već odredio. Podigla su se pera i osušile su se stranice." (Bilježi ga Tirmizi i kaže da je hasen-sahih)

U ovoj knjizi Imam Ibn-Redžeb, Allah mu se smilovao, je pojasnio spomenuti hadis koji prenosi Ibn-Abbas na najljepši način. Ovo nije njegov prvi protumačeni hadis, već je on, Allah mu se smilovao, odabirao hadise koji imaju posebnu važnost za učvršćenje ispravnog vjerovanja (akide) i čišćenje duše (tezkijetun-nefs), vodeći računa i o poučnoj dimenziji spominjući izreke ispravnih prethodnika i njihovo divno ponašanje prema Allahu i Njegovim stvorenjima. Sve je to protkao lijepim izrazima i tečnim stilom, povezujući riječi jedne s drugima na najljepši način.

Ovu poslanicu spomenuo je sam autor, Allah mu se smilovao, u komentaru dotičnog hadisa u svojoj knjizi "Džamiul-ulum vel-hikem" kada kaže: "Za njegov komentar sam napisao zasebno djelo, a ovdje ću samo u kratkim crtama navesti njegove glavne ciljeve..."

DOWNLOAD
(desni klik "save target as..." ili “save link as...”)
Alternativni download link: Download

ili posjeti
is where my documents live!