Saturday, January 30, 2010

Zekr

وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَٰذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا ٢٥:٣٠

“Poslanik je rekao: "Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur'an izbjegava!" (El-Furqān: 30)

-Zekr je odličan program za windows koji bi svaki musliman i muslimanka trebali imati instaliranog na svom kompjuteru.Program sadrži dosta naprednih opcija poput mogućnosti pretraživanja Qur'ana na arapskom ili bilo kojeg prijevoda kojeg postavite a u ovoj najnovijoj verziji nudi i opciju učenja traženog ajeta.Postoji i repeat opcija odosno ponavljanje jednog ajeta do 10 puta što omogućava olakšano učenje napamet ili vježbanje tedžvida.
-Također,moguć je prikaz Qur'ana po broju ajeta koji vi odredite,hizbovima,džuzevima ili surama tako da svako može prema svojim mogućnostima sebi dnevno odrediti broj ajeta koje će proučiti,preslušati ili pročitati.
-Zekr sadrži približne prijevode značenja Qur'ana na 16 jezika:bosanskom,engleskom,njemačkom,holandskom,francuskom,ruskom,španskom... i nudi opciju uporednog prikaza prijevoda dva ili više jezika.
-Od učača Qur'ana moguće je postaviti 4 „offline“ učenja (nije potrebna internet konekcija) Menshawi, Ghamdi, Huzaifi, Afasy ili slušati nekog od 9 „online“ učenja Husarija,Adžemija,Basfara...
-U ovom downloadu se nalazi offline učenje šejha Menshawija,prijevodi na 16 jezika,uputstva za instalaciju,postavke prijevoda i „offline“ učenja.Za dodatne učače posjetite stranicu autora programa zekr.

Rekao je Osman ibn Affan,radijallahu anhu: “Da su vam srca čista ne bi se zasitila govora vašeg Gospodara. “ Rekao je Uzvišeni Allah:

كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ
"Ova Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je Knjiga da bi oni razmišljali o njenim ajetima i da bi razumni uzeli pouku." (Sad, 29)

DOWNLOAD

Alternativni download link: Download