Monday, January 18, 2010

Vjerovanje u kader



Obavezno je vjerovanje u kader - da sve što se zbiva, bilo dobro ili zlo, Njegovom je voljom. To podrazumijeva i potvrdu da sve što se događa na nebesima i na Zemlji biva Allahovim određenjem i da se sve što je Allah odredio mora desiti. Zbog toga čovjek treba znati da je Allah odredio dobro i zlo prije nego je stvorio stvorenja i da je sve što postoji Njegovom odredbom i kako On želi. Svaki događaj u svijetu je Njegovo djelo i nikoga drugog a čovjek ima snagu i djelo i slobodnu volju na osnovu kojih zaslužuje nagradu ili kaznu. Kaže Uzvišeni Allah:


الْيَوْمَ تُجْزَىٰ كُلُّ نَفْسٍ بِمَا كَسَبَتْ ۚ لَا ظُلْمَ الْيَوْمَ


“Svaki čovjek će toga Dana prema zasluzi kažnjen ili nagrađen biti; toga Dana nepravde neće biti.” (Gafir, ajet 17)


Iz ovoga zaključujemo da čovjek može izabrati između dobrih i loših djela, tako da za dobra djela bude nagrađen a za loša kažnjen, a sve je to Allahovom odredbom. Allah nam naređuje poslušnost i voli da mi to radimo, i On za to nagrađuje, dok grijehe, neposlušnost i kufr zabranjuje i za njih kažnjava.


Allahova volja se dijeli na dva dijela:

- El-iradetu el kewnija - kosmička volja i ona obuhvata sve događaje u svemiru koje je Allah odredio, i u kojem učestvuju i mu’min i kafir i dobar i loš. Ova volja ne podrazumijeva da je Allah zadovoljan sa svim onim što robovi rade. Kaže Uzvišeni Allah:

“…ali On nije zadovoljan kada su robovi Njegovi nezahvalni.” (Ez-Zumer, ajet 7)

I kaže Uzvišeni Allah u drugim ajetima:

“I Mi sve s mjerom stvaramo.” (El-Qamer, ajet 49)

“…i reci: “Sve je od Allaha.” (En-Nisa’, ajet 78)

“Koji je sve stvorio i kako treba uredio.” (El-Furqan, ajet 2)

- El-iradetu eš-šer’ije - šeri’atska volja kako to kaže šejhul-slam Ibn Tejmijje u svom kapitalnom djelu Fetava: “Šeri’atska volja obuhvata ono što je vezano za vjeru i njene propise što Allah voli i sa čim je zadovoljan, pa prema tome i nagrađuje one koji to čine i uvest će ih u Džennet, i On im pomaže i na Dunjaluku i na Ahiretu.” (Medžmu’atu-l-fetawa, tom br.8, str. 58)

Čovjek je dakle u isto vrijeme sa slobodnom voljom da izabere i u nemogućnosti da utječe na sudbinu. Naime, može izabrati ili dobra ili zla djela, a nema izbora u onom što mu je Uzvišeni Allah odredio osim toga jer će ga to zadesiti bez ikakve sumnje. Vjerovanje u kader i potvrda da je samo Allah taj koji upravlja svime daje duši spokojnost, mir, čvrsto uvjerenje i predanost. Vjernik koji je čvrsto uvjeren u to ne očajava, ne protivi se i ne klone. Kada ga zadesi kakva nevolja, on se osloni na Stvoritelja i zahvali Allahu na svakom stanju. Uzvišeni kaže:

“Allah zna tajne nebesa i Zemlje, i Njemu se sve vraća, zato samo Njega obožavaj i samo se u Njega uzdaj. A Gospodar tvoj motri na ono što radite.” (Hud, ajet 123)

Zbog toga se mu’min uzda i oslanja na Allaha u svim situacijama, i hrli u Njegovo okrilje i stalno se sjeća i spominje Allaha. To njemu umiruje srce umiri i vraća pouzdanost. Kaže Uzvišeni Allah:

“One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju - a srca se doista, kad se Allah pomene smiruju.” (Er-Ra’d, ajet 28.)

Čovjekovo je da u svim situacijama uradi sve od sebe što može, a onda se osloni na Allaha, azze ve dželle. Kaže šejhu-l-islam Ibn Tejmije u spomenutom djelu: “ Allah je njihov Stvoritelj i stvoritelj njihovih snaga i želja, kao što to kaže Uzvišeni Allah:

“…onome od vas koji hoće da je na Pravom putu, a vi ne možete ništa htjeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće!” (Et-Takwir, ajeti 28-29)

Vjerovanje u kader se sastoji od četiri stepena:

- Vjerovanja da je Allah znao sve stvari prije njihovog postojanja, i da je znao stanje Njegovih robova, njihovu opskrbu, djela, život i sve ostalo vezano za njihov život;

- Vjerovanja da je Allah napisao sve što je odredio u El-Lewhi-l-mahfuz, kako nas obavještava naš Uzvišeni Stvoritelj:

“Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je na nebu i na Zemlji? To je sve u Knjizi; to je, uistinu, Allahu lahko.” (El-Hadždž, ajet 70)

U drugom ajetu Allah kaže:

“Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije prije nego što je damo, zapisana u Knjizi, - a to je Allahu, uistinu, lahko;” (El-Hadid, ajet 22)

- Vjerovanja da svaki događaj biva Allahovom voljom, i da On posjeduje svu moć u tome. To vidimo iz slijedećeg ajeta:

“A vi ne možete ništa htjeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće.”

(Et-Takwir, ajet 29)

Kaže Uzvišeni:

“Allah radi ono što hoće.” (El-Hadždž, ajet 14)

Ono što Allah hoće to biva, a ono što neće ne može biti;

- Vjerovanje da je samo Allah Taj koji je stvorio sva stvorenja i da je samo On u mogućnosti da stvara. On je stvoritelj, a sve ostalo je stvoreno, kako kaže Allah :

“Allah je Stvoritelj svega, i On upravlja svim.” (Ez-Zumer, ajet 62)

Vjerovanje u kader obuhvata sva četiri dijela, i to je stav učenjaka ehlu-sunneta, suprotno onome što su zanijekali pojedini novotari.









/span>